[ bersamaku ]

December 24, 2011

ONE FOR SURE

Out of all, one thing for sure...

December 23, 2011

REASON FOR EVERYTHING

In life, you will realize that there is a purpose for every person you meet.
Some are there to test you, 
some will use you, 
some will teach, and 
some will bring out the best in you.

Thank for being there.

:)

THERE ARE REASON FOR EVERY PERSON YOU'VE BEEN WITH :)

December 20, 2011

PERLU...KAH?

Girl: Hye..
Boy: Hye..
Girl: Busy ker?
Boy: Tak lah. Ada apa?
Girl: Nak mintak tolong..?
Boy: Shoot.
Girl: Tolong pegang fon kejap. Nak g tandas.
Boy: OK. :)

++ Telefon Girl berdering ++
++ Lagu Cinta Muka Bu** by Naj** Lat** ++
++ Girl baru keluar ++
Boy: OK dah?
Girl: Setel. :)
Boy: Ada call tadi. Tak angkat. Tak sempat angkat.

December 18, 2011

MISTERI - APA MAKNA 7 DULANG HATI NYAMUK, 7 DULANG HATI KUMAN?

Antara permintaan Puteri Gunung Ledang kepada Sultan Mahmud adalah 7 dulang hati nyamuk dan 7 dulang hati kuman yang mungkin tidak masuk akal untuk kita perolehi, tetapi tahukah anda makna sebenar disebalik permintaan tersebut?
Saya terpanggil untuk berkongsi sedikit maklumat yang saya perolehi sewaktu menghadiri satu wacana mengenai "Terbitan ilmiah kurang popular berbanding terbitan hiburan".

Lagenda Puteri Gunung Ledang


Antara tetamu kehormat yang dijemput ialah Prof. Dr. Abu Hassan Bin Hasbullah. Antara ungkapan yang menarik perhatian saya sewaktu beliau menyampaikan syarahan ialah mengenai permintaan Puteri Gunung Ledang kepada Sultan Mahmud. iaitu 7 dulang hati nyamuk dan 7 dulang hati kuman.

7 dulang hati nyamuk, membawa maksud 7 hati manusia atau pembesar yang sering melakukan penindasan terhadap penduduk di Melaka, dengan kata lain lintah darat. Penggunaan "nyamuk" tiada di dalam kosa kata Melayu sewaktu itu, ianya telah dikaji sendiri oleh Prof. Dr. Abu Hassan Bin Hasbullah, nyamuk yang disebut melambangkan golongan pembesar dibawah pemerintahan Sultan Mahmud yang sering menindas rakyat Melaka sewaktu itu, dan nyamuk ialah sejenis serangga yang menghisap darah.

December 15, 2011

HIGH SPEED CAMERA - KOPI PELBAGAI BENTUK!

Seorang jurugambar dari Milwaukee, Jack Long, menggunakan kamera berkelajuan tinggi untuk mendapatkan shot-shot terbaik daripada secawan kopi.

Long, 53, menggunakan kamera Canon 1Ds MkII beserta lensa Canon 28-70 f2.8 at 50mm.









DISNEYLAND DI CHINA YANG TAK PERNAH DIBUKA

'Wonderland' dimulakan pembinaannya pada 1998 tapi dihentikan lebih sedekad yang lalu, disebabkan kekurangan dana pembinaan.

Dilihat dari luar, ianya kelihatan seperti sebuah istana magis yang telah musnah meniggalkan kerangkanya sahaja, namun pada hakikatnya, ianya tak pernah dibuka, dan takkan dibuka!

Pada asalnya, ianya dicadang sebagai 'taman permainan terbesar di Asia'.

Dan sekarang sisa-sisa pembinaan ‘Wonderland’ terbengkalai di tengah-tengah ladang jagung seluas 100 ekar, 45 minit dari pusat bandar Beijing.






GARA-GARA IKUT GPS - TRELER MASUK JALAN SEMPIT

Gyongyosi, 47, sedang dalam perjalanan menghantar bekalan minyak zaitun ke Waitrose in Colchester, Essex, di bandar bersejarah Dutch Quarter, apabila dia tersadai di lorong yang sempit, selepas mengikut arah GPS dalam trelernya.

Kerosakan dianggarkan mencecah £80,000 (minyak zaitun yang tumpah), £15,000 (kerosakan kepada rumah dan bangunan kurun ke-17), dan £20,000 (treler).

Ia mengambil masa 16 jam untuk dipulihkan.

Ikut sangat navigator!


December 14, 2011

RINDU



Rindu itu,
Bukan dalam perkataan..

Rindu itu, 
Hadirnya tika diri menyepi,
Hadirnya tika jiwa sendiri,
Hadirnya tika hati menyendiri..

Rindu itu,
Tak dapat ditangkis,
Bukan mudah ditepis,
Kerna hanya yang biasa bisa mengerti..

Rindu itu,
Mengatasi segala rasa,
Dibawahnya ego biasa,
Diatasnya tiada apa,
Di sebaliknya tersembunyi sejuta rasa,
Bukan untuk diungkap dengan kata biasa,
Bukan juga untuk disulam gurau senda..
Terkadang,
Langkah tersasul menendang lubuk jiwa,
Jiwa menanti jadi hampa,
Hampa membawa derita,
Duka dan lara hiasannya..

Segalanya,

Wujud dari eklips dua hati,
Yang gerhananya menanti mati,
Bagai retak menanti pecah,
Tiba masa pecah, berderai tanpa jejak..



[ HATI-HATI MEMILIH HATI ]

December 10, 2011

THE ROCK CAKAP MELAYU - SERIUS BUKAN DUBBING!

Dwayne Johnson aka The Rock cuba nak cakap Melayu, time dia buat lawatan ke KL.
Cayalah!
:)

Layan..




December 9, 2011

I HATE YOU!

I bet all of you must have few times received all 'service-like' text messages, yang suruh reply YES la, apa la.
Tensen weh selalu dapat mesej camni!
Ganggu keamanan hidup aku je~!






PENGALAMAN 3D CHEERLEADER!

Nak tau macam mana rasa jadi team sorak?
Nak rasa pengalaman lompat-lompat tinggi?
Layan video bawah....




[ DAMN VERTIGO! ]

December 4, 2011

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD25 (FINAL)

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..






Setibanya kami ke rumah Kenny, ayah Kenny dah tunggu dah dengan keadaan yang tak berapa terurus dan kelihatan mcm tak cukup tido. Perasaan kesian terbit pulak dalam hati aku, sebab bagi aku, Kenny tak sepatutnya lari dari rumah dengan keadaan ayah dia yang tengah risau jaga nenek tu sakit. Kenny teragak-agak nak masuk, dia nak tunggu dalam kereta je,tapi aku yang paksa dia turun gak.

"Buang eh sikit ego tu,ayah awk dah tua..bincang la elok2. Mungkin dia panggil kita ni,nak bincang. Hati awk jangan lah keras sangat ok" sempat lagi aku advice dia,dengan nada serius, kang dia tak amik serius pulak sebab aku dengan Kenny selalu cakap main2 je,tak pernah nak serius bagai. Tapi mujurlah hari tu, Kenny mendengar kata. Bila dia salam ayah dia, ayah dia terus pelok, memang tak dijangka. Sebak,sbab aku tau ayah dia marah dia sebelum ni sebab dia sayang.

Ayah Kenny tak cakap apa2 lagi pada kitorang waktu tu, cuma dia bagi isyarat suruh masuk. Kenny pun masuk diikuti dengan kami bertiga yang lain. Kami semua duduk di bahagian ruang tamu.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD24

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..



Imbasan ..

"Nek..nenek 'pulang' ya?Jangan balik sini lagi,ni bukan tempat nenek. Nenek 'pulang' lah,sy tak apa-apa"
"Kau tak pulang ke?"
"Tak nek... ni dunia sy,tempat sy.. nenek pulang lah.."
"Nenek tau Freddie.. kau tak pernah pulang.. dan tak akan pulang"

Talian terputus..

Sambungan ..

Aku agak terpinga-pinga bila tengok Freddie mengalirkan air mata. Apa kes pulak nih, drama baru pulak ke. Dalam hati aku je lah cakap mcm tu, selepas Freddie ceritakan semuanya apa yang dibualkan dengan nenek misteri, hati aku sekali lagi rasa tersentuh. Ternyata nenek ini, dah jumpa Freddie yang dicari selama ni,cucu yang dirindu. Freddie seperti org hilang arah, beberapa kali aku tanya dia, tapi dia mcm tak fokus dah dengan apa yang aku cakap. Freddie request untuk berjumpa dengan aku,pada malam yang sama. Aku pulak, request untuk bawa Danny sama,at least tak lah aku dengan Freddie je, aku takut pulak kalau ada cerita tak elok pulak nanti, keluar malam2 dengan laki orang nih. Dengan orang bujang tak pe kot, hahaha.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD23

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Sambungan ..

Lepas dapat idea tu, aku pun berpakat dengan Freddie untuk stay di tempat aku bekerja pada waktu dia tak bertugas,hanya untuk menunggu panggilan dari nenek misteri. Freddie setuju tapi dia tak le stay dalam office tempat aku kerja tu, sebab bos aku pun memang kadang2 akan datang secara mengejut nak check keadaan staff, aku tak nak la nanti tak pasal-pasal kena marah sebab bawa orang luar atau bukan authorised person untuk ke dalam office. Disebabkan office yang kecik comel tu pun memang letaknya di dalam restoren, jadi Freddie lepak je minum2 kat tempat customer di bahagian luar, sambil2 tu dia online sebab aku nasihatkan die untuk bawak laptop sekali, kot2 bosan ke, boleh je online guna wifi restoren.

Asyik2 tanya je, nenek tu dah call ke belum. Aku cakap belum lagi. Staff2 pun dah pelik, sape la pulak Freddie ni,lama pulak tu stay kat restoren,datang beberapa hari berturut-turut. Aku pulak tak pernah mention dengan dorang tentang Freddie tu lah orang sebenar yang nenek tu cari, aku cuma tak nak timbul sebarang kekecohan pulak nanti, tambah2 lagi salah sorang dari staff aku ni, ada hubungan darah dengan bos kitorang,tak reti plak mcmana nak explain hubungan tu, lebih kurang mcm adik beradik biras lebih kurg mcm tu ar. Aku agak risau gak lah kot2 budak tu nanti report pulak dengan bos aku sebab pernah sekali, bos aku warning supaya tak perlu panjang2 kan kes nenek tu, dia suruh biar dan diamkan je. Tapi disebabkan aku mcm dah terlibat dalam kes ni lebih dari separuh jalan dah pun, aku nekad nak redah je, even dengan cara senyap2, apa nak jadi, jadi lah.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD22

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Sambungan ..

Hati aku agak resah, aku bersedia dengan apa saja kemungkinan, aku reda kiranya apa-apa berlaku pada Danny. Belum sempat fikiran aku melayang dengan lebih jauh, aku rasa kepala aku kena ketuk oleh sesuatu. "Hoi takde nye hero mati, hidup lagi kat luar tu ha,siap makan popcorn" binawe punya abang, mcm tu dia jawab aku . Rupa-rupanya Danny cedera ringan je, tak masuk wad pun, sekadar pesakit luar. Aku je yang risau lebih2 pulak.

Danny melawat aku, tidak lama selepas keluarga aku pulang. Disebabkan kemalangan tu, keluarga aku dah tau tentang aku dan danny, melalui patung tu yang dikutip di kawasan kemalangan. Nasib baik takde mati ke cedera parah ke apa, cuma penunggang motorsikal tu retak bahagian kaki dan dah disimen, pun dirawat sebagai pesakit luar jugak. Seperti yang salah sorang forumer kat sini ada menulis, bahaya jugak kan kalau aku panic, ya memang betul. Aku ni kalau panic, aku akan buat tindakan melulu, tindakan bodoh pun ya jugak, tak aku nafikan langsung. Sebab tu, kalau nak inform sesuatu yang mungkin mengejutkan, eloklah jangan dalam kereta ke apa, kang tak pasal-pasal accident.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD21

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Sambungan ..

Aku terkedu mendengar ungkapan itu,sweetheart? Bukannya aku tak merasakan sesuatu yang lain dalam perasaan aku pada Danny, tapi entah lah, kadang2 aku rasa Danny treat aku seperti kawan saja, kadangkala, lebih dari itu. Atau.. mungkin aku yang perasan lebih kot, kadang2 ada ketika dan waktunya bila seorang lelaki beri perhatian yang lebih, disalah anggap sebagai menyimpan perasaan dan sebagainya, dan aku tak nak lah termasuk dlm golongan yang salah anggap tu. Aku buang jauh perasaan tu, mungkin hanya gurauan dari Danny je, bukannya dia tak pernah panggil aku sayang di saat aku marah, tapi semuanya mungkin hanya sekadar gurauan. Aku selesa berkawan dengan dia,seorang yang tak pentingkan diri dan sentiasa memberi keutamaan pada org yang lebih memerlukan. Jiwa nya sensitif,ya. Kadang2 mudah tersentuh. Mungkin pengalaman yang dilalui,membuatkan hatinya begitu.

Seperti yg dijanjikan, Danny menjemput aku di rumah. Kali ni,baju tak sama warna seperti dalam cerita aku yang sebelumnya, Danny agak lewat daripada waktu yang dijanjikan, singgah isi minyak kereta katanya. Danny yang aku kenal,seorang yang suka mengusik dan sukar untuk melihat mulutnya tu berhenti bercakap, macam bertih goreng bak kata org, tapi malam tu, Danny agak berbeza. Dia diam. PMS ke apa budak nih, aku pulak yang rasa tak selesa,sebab aku tak tau macamana nak mulakan perbualan dengan Danny,yang hanya membisu.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD20

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Sambungan ...

Siri yang lepas kita dah dapat tahu bagaimana Freddie kehilangan neneknya yang tersayang, satu-satunya ahli keluarga terdekatnya yang masih ada. Tak dinafikan, kisah Freddie yang menyayat hati, umpama babak yang berlaku dalam filem semata, tapi hakikatnya ia berlaku jugak dlm dunia nyata,yang aku alami sendiri. Kadang2 bila difikirkan, aku rasa nak keluar dari "filem" ni, aku tak nak lagi jadi "watak" dalam filem yang aku tak pasti apa kesudahan nya ketika itu.

Pada waktu tu, satu je yang terlintas di fikiran aku, mungkin kerana kasih sygnya begitu menebal pada Freddie, hingga perginya meninggal kesan. Kesan kasih syg yang abadi. Aku tahu, sebagai seorang Islam, apabila seseorang itu meninggal dunia maka terputus lah ia dari urusan dunia. Tak mungkin mendiang nenek Freddie ada kelebihan itu sampai boleh telefon pulak bila dah meninggal. Ya,secara logik. Tapi jika difikir secara logik gak, aku seakan-akan tiada jawapan. Kalau nak biarkan semuanya tak terjawab,tinggal misteri, hati aku ni pulak seolah-olah digaru-garu untuk mencari jawapan (ayat tak bleh blah  .. )

Beberapa hari selepas kenal dengan Freddie dan mendengar cerita dari pihak dia, aku dan Danny agak puas hati lah jugak, at least persoalan tu dah terjawab. Walaupun tak terjawab sepenuhnya,aku redha je. Nak menyiasat lebih2 pun, banyak mana sangat lah masa yang kitorang ada, aku sendiri sibuk, Danny pun sama gak. Freddie pulak, dah berkeluarga dan dah ada anak, kerjaya sendiri, takde masa kot nak fikir lebih2 tentang nenek call tu. Aku percaya, Freddie sendiri mesti teringin nak cakap dengan nenek tu, since nenek tu asyik call tempat kerja aku dan danny, tapi nenek tu tak pernah sekali pun call Freddie. Tertanya-tanya jugak,kenapa agaknya. Masih jugak tak terfikir apakah jawapan pd semua persoalan ni.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD19

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Freddie hanya tersenyum apabila jiran memaklumkan tentang kematian nenek tersayangnya, di dalam hati terdetik rasa tidak percaya. Freddie nekad hendak membuktikan bahawa neneknya masih hidup, buktinya adalah Puan Nasha sendiri,yang menerima panggilan daripada nenek. Mungkin ada yang tidak senang padanya, membakar rumahnya dan menculik neneknya,mungkin? Pelbagai perkara terlintas di kepalanya.

Apabila melihat Freddie yang seperti tidak keruan, selagi lagi jiran Freddie memaklumkan hal yang sama, dengan harapan agar Freddie cuba untuk menerima kenyataan,walaupun pahit.

"Mustahil pakcik, bekas majikan sy kata, nenek baru je telefon ke pejabat pagi tadi bertanyakan tentang sy,dan sekarang, pakcik cakap nenek sy dah meninggal dunia beberapa hari lepas?" Freddie panas hati, terasa dirinya dipermainkan.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD18

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Nenek menelefon sy,sewaktu sy di dalam perjalanan.

"Bekal tak bawa ke?Tghari nanti makan luar?"
"Sorry Nek,dah lambat. Nanti kalau sempat sy balik makan,tp tak payah tunggu"
"Ok, balik tengahari nanti. Kau tu ada gastrik,jangan bagi nenek risau"

Sy cuma cakap ok, itulah kali terakhir,sy dengar suara nenek...ya,kali terakhir ..

Sy terus memutuskan talian, hati sy sebak. Sy pandang telefon,agak lama. Hanya kerana sy tak sampai hati untuk menipu nenek, tapi sy tak sanggup untuk nenek tahu hal sebenar, sy bimbang nenek akan menghalang sy untuk ke Australia bagi menagih cinta seorang gadis yang belum tentu lagi akan menerima sy semula,setelah sekian lama sy penuhi segalanya dengan penipuan demi penipuan.

Sy pasti Joana akan memaafkan sy, walaupun sy merasakan Joana tidak dapat hidup tanpa kemewahan, tapi sy akan pastikan Joana mampu lakukan, kerana cintanya pada sy, sebagaimana sy yang sanggup berkorban apa saja untuk dirinya. Sy sudah pun tamat pelajaran, sy akan berusaha bersungguh-sungguh supaya sy dapat berikan kemewahan pada Joana, bukan sekadar kebahagiaan semata. Sy tersenyum seorang diri, tanpa menyedari kereta yang sy pandu sudah pun berada di perkarangan lapangan terbang.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD17

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Pada satu hari, waktu tu sy dah mula bekerja tetap di situ, tanpa sy duga langsung, Joana senyap2 pergi ke tempat sy, mengunjungi rumah sy,hanya kerana nak bagi kejutan di hari jadi sy. Kehadiran Joana amat tak dijangka, dan seperti yang sy dah agak, Joana terperanjat melihat keadaan rumah sy, jauh dari apa yg pernah sy ceritakan padanya. Sy rasa bersalah, Joana berasa tertipu. Salah sy, kalau sy berterus-terang dari awal, semuanya takkan jadi begini. Joana bertindak lari dari situ tanpa sempat sy memberi penjelasan apa2, Joana langsung tidak mahu berbincang.

Malam tu, Joana sms sy, dia cakap dia rasa terhina. Kalau sejak awal lagi,sy berterus terang pada dia, dia akan cuba terima, tapi bukan dengan cara yang begini. Sy rasa bersalah, betapa bodohnya sy selama ni yang menyangkakan Joana tidak akan menerima sy sebagai teman, kerana cara hidup yg begini, tapi jangkaan sy meleset sama sekali.

Beberapa hari,fikiran sy buntu. Sy rasa amat tertekan sehingga banyak kerja sy terabai. Pada satu malam, sy bermimpikan mendiang ibu sy, yang berpesan supaya sy jangan sesekali abaikan nenek sy, dialah nyawa dan cahaya dalam hidup sy. Mimpi tu menghantui sy selama beberapa hari,mimpi yang serupa, sehinggakan sy kerap pergi ke kubur mendiang ibu sy, buat presentation kerja sy di situ, tanpa sy tahu apa sebabnya. Sy tak dpt kawal semua tu dari berlaku.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD16

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Kisah Freddie bermula ..

Nama sy Freddie,sy dah bekerja di syarikat tu selama 6 bulan untuk jalani practical sy. Sy dah jadi pekerja tetap di situ bila practical sy tamat. Sy tak pernah ada masalah, sehinggalah pada satu hari, sy dapat tahu, teman wanita sy berubah sikap secara tiba-tiba. Mungkin atas sebab tinggal berjauhan, dia berubah. Dia dah mula meragui saya, sedangkan sy, tak pernah berubah laku, atau curang pada dia, walaupun hakikatnya sy ada peluang untuk berbuat begitu, di belakang dia, tanpa pengetahuan dia. Sy sangat sayangkan dia, lebih dari sy sayang keluarga sendiri, sehingga sy pernah katakan pada dia, kalaulah hubungan ni tak direstui keluarga, sy sanggup buang keluarga daripada kehilangan dia. Ya,awk boleh kata sy bodoh, sy memang bodoh waktu tu, tak pernah menghargai keluarga. Sy hidup dalam dunia sy sendiri. Bagi sy, teman wanita sy adalah segalanya pada sy.

Sy anak yatim piatu. Ibu sy dah lama meninggal dunia,sejak sy kecil lagi kerana sakit barah. Ayah sy pula meninggal dunia waktu usia sy 12 tahun, kerana kemalangan di tempat kerja. Sy dibesarkan oleh nenek sy,sejak sy berusia 12 tahun lagi sehingga lah sy habis sekolah, melanjutkan pelajaran ke tahap yang lebih tinggi. Semuanya dibiayai oleh nenek sy, yang hanya berpendapatan kecil, sekadar mengambil upah membuat kuih-muih dan nasi goreng yang dijual di salah sebuah kantin sekolah. Kami hidup serba sederhana, tak lah terlalu daif sangat, sekurang-kurangnya nenek sy mampu menyediakan tempat berteduh,makan pakai yang cukup,walaupun tidak semewah orang lain.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD15

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..


Freddie.. bukan seperti yang aku bayangkan sebelum ni. Seorang lelaki kurus, tak terurus dan nampak serabai kerana masalahnya yang dia hadapi - sangkaan aku meleset bila Freddie yang sebenarnya, adalah seorang lelaki yang nampak kemas dan... tak nampak ada masalah pun? Nampak raut wajahnya tenang je? Ok, aku tau aku tak sepatutnya judge Freddie begitu, tapi bila melihat wajahnya untuk pertama kali, aku tak rasa dia ada masalah yang besar atau tekanan perasaan dan sebagainya.

Aku tak nak bercerita panjang tentang bagaimana aku dan Danny menceritakan satu per satu, tentang pelbagai peristiwa yang kami hadapi sejak beberapa bulan, termasuk aku yang dah setahun lebih terganggu dengan panggilan nenek tua, sehingga mendesak aku untuk mencari jalan penyelesaian. Semuanya kami ceritakan satu persatu pada Freddie,tanpa ada satu pun fakta yang tertinggal. Sebab aku merasakan, Freddie berhak untuk tau, dan aku tau, Freddie jauh lebih tahu, apa puncanya semua kejadian ni berlaku.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD14

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Sambungan ...

Atas sebab rasa takut yang amat sangat, eh tak lah amat sangat, takut tahap biasa2 je ,aku pun cuba hubungi Danny.

"Hello? Danny?"
"Assalamualaikum" Danny beri salam, perli lah tu.
"Ok,Waalaikumsalam. Awk ada call Freddie,dia cakap ape eh?Ada info?"
"Freddie ada call awak tak?" Ok,aku memang paling benci soalan dijawab dengan soalan. Dah la memang tak dapat sabar dah,kau tanya aku balik pulak.

Menurut Danny, Freedie memang ada call back beberapa minit selepas sms yang kitorang hantar pada Freddie, delivered.
Danny cakap, kalau nak explain menerusi phone,agak rumit. Jadi,Danny ajak Freddie untuk jumpa,kalau Freddie tak keberatan. Freddie agak tertanya-tanya,atas alasan apa nak jumpa, Danny ada bagitau sikit-sikit, tentang nenek tu. Freddie terdiam, dia tak bertanya banyak, dia bersetuju. Danny beranggapan, mungkin Freddie dah dapat agak, apa sebenarnya yang bakal kitorang dedahkan pada dia, mungkin bersangkut paut dengan pengalaman Freddie sendiri jugak.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD13

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Sambungan ..

Bila aku dapat tahu tentang kisah Freddie yang kehilangan orang tersayang hanya selepas beberapa hari dia terpaksa berhenti kerja,aku rasa sedih, hati agak terguris. Mesti Freddie ni ada masalah dengan sesuatu yang menyebabkan dia jadi mcm tu, lebih-lebih lagi dia bersikap pelik, sebelum awek dia meninggal lagi, jadi bukan faktor dia sedih atau apa2. Mungkin kah nenek tu yang jadi punca Freddie berubah daripada seorang pekerja komited kepada bermasalah?

Aku ada bertanya pada Danny, sama ada dia dah cuba hubungi Freddie, Danny geleng kepala. Bila aku tanya kenapa tak contact lagi, dia jawab "Nak tunggu awk lah..". Owh,nak suruh aku cakap dengan freddie ke apa ni? Sangat tak sesuai okay,since awk tu Cina Hakka,awk la paling sesuai nak call Freddie pun ->ayat ni just ckp dalam hati jeee

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD12

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Sambungan ...

Setelah menunggu beberapa saat,akhirnya Danny disambungkan dengan penyelia di situ, biarlah aku namakan penyelia tu sebagai Puan Nasha (kot2 korang nak imagine Nasha Aziz pun boleh gak )

"Hello,Nasha speaking"
"Hello Selamat Petang ye Puan,sy Danny"
"Ya Encik Danny,ada apa boleh sy bantu?Encik Danny buat panggilan dari mana ye?"
"Maaf ye puan, sy cuma orang perseorangan, sy ada hal peribadi yang perlukan bantuan Puan,mungkin Puan dapat bantu?"
"Ya? Teruskan..?"

Danny menceritakan sepenuhnya kepada Puan Nasha, tentang apa yang berlaku dan bagaimana dia boleh link dengan nenek tua tu, dengan Freddie yang dikatakan bekas pekerja di syarikat tu, semuanya Danny ceritakan dengan serba ringkas untuk memudahkan Puan Nasha faham akan tujuan baik dia,hanya sekadar ingin tahu dan membantu.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD11

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Petang tu, Danny ceritakan segalanya pada aku. Pada asalnya, dia nak tunggu sampai aku ok sebab baru lepas kemalangan pada malam sebelumnya, tapi nampaknya Danny,dahtak dapat nak sabar. Dia nak semua persoalan aku terjawab,saat-saat yang akutunggu selama ni. Danny pun cerita semula, bagaimana dia CSI semua ni,seorangdiri pagi tu ..

Info: Cerita imbas semula ni,adalah jalan cerita asal yang Danny ceritakan sendiripada aku, tapi dialog yang aku masukkan ni hanyalah rekaan semata-mata sebabnak bagi korang senang faham. Penting untuk aku jelaskan di sini, hanya partdialog adalah rekaan, tetapi jalan cerita, adalah yang aku tulis berdasarkan pengalaman sebenar Danny.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD10

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Sambungan ..

Kelibat nenek tua yang aku lihat pada malam tu, aku sendiri tak pasti sama ada benar-benar wujud ataupun hanya khayalan semata-mata. Orang cakap, kalau kita terlalu memikirkan sesuatu, fikiran kita dikuasai, benda tak wujud pun jadik wujud. Jadi mungkin apa yang aku nampak pada malam tu, nenek tua berkebaya nyonya sambil memegang kipas tangan, mungkin hanya sekadar gangguan otak kot? Lepas nampak nenek tu, aku terkejut, kaki aku spontan je tekan minyak dengan kuat (sampai habis tekan ke bawah tu),kereta terbabas ke tepi jalan. Dah la waktu tu aku tak pakai seat belt,satu habit buruk aku, kalau waktu malam, jarang nak pakai seat belt sebab takde road block polis/jpj,lagipun takde lah jauh benar pun rumah aku tu. Waktu kemalangan tu, aku tak cedera parah pun, cuma bahagian dahi luka,yang berhampiran dengn anak rambut tu,org panggil ape eh,dah lupa plak, kalau tak silap,ubun-ubun kepala kot? Aku pun tak tau mcmana boleh luka,mungkin terhantuk kot,tak pasti. Parut kat situ masih lagi kekal sampai sekarang cuma dah pudar sebab rajin bubuh bio-oil, tak nak bagi muka nampak spoil berparut, gigih ni sapu bio-oil tiap hari

Waktu kemalangan berlaku, Danny masih lagi follow dari belakang dan die hampir-hampir kemalangan jugak sebab sewaktu kereta aku terbabas, dia tak pandang kiri kanan, terus je drive pergi ke arah kereta aku terbabas tu, hampir-hampir dia nak langgar motorsikal yang memang tengah melalui jalan yang sama tapi dari arah bertentangan. Disebabkan kawasan tu sunyi, ada kereta yang lalu tapi takde sesiapa berhenti untuk beri bantuan. Pernah ada kes orang pura2 kemalangan, tapi bila orang keluar nak bantu, diorang dirompak pulak. Danny call Ryan untuk mintak tolong Ryan dtg bersama sesiapa yang boleh pandu kereta, untuk tolong bawa kereta aku balik rumah. Kereta aku cuma kemek kat bahagian depan sebab melanggar divider dan papan jalan, tapi tak teruk. Cuma aku dah tak dpt nak drive sebab perasaan terkejut tu masih ada. Lama aku kebingungan kat dalam kereta.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD9

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Sambungan ..

Selepas 2 atau 3 bulan aku dan Danny tak hirau lagi nak cari nenek tua tu since Danny dah dpt kerja, kitorang kembali ke plan asal untuk sambung balik siasatan, semuanya gara-gara nenek tua tu dah tak lagi call restoren tempat aku kerja, tapi nenek tu call office Danny pulak. Kitorang memang dah agak ini mungkin satu misteri yang takkan terungkai, tapi kalau tak cuba, mana nak tau hasilnya kan? Pada mulanya, aku tak tau mana nak mulakan siasatan, aku kerja kat restoren, Danny pulak dalam bidang perhotelan, jauh bena dengan skill nak CSI ke apa, skill masak ade lah kot  Jadi, aku dengan Danny pun plan nak jumpa, untuk bincang tentang hal ni dengan mereka yang mungkin lebih arif. Aku ambik keputusan untuk bawa sekali account clerk kitorang, yang aku panggil Nisa. Dan Danny pulak bawa sepupu die, Ryan iaitu anak sulung kepada Mdm Wong tauke telur  Ryan ni peminat kisah mistik atau misteri & pernah involve dalam pencarian entiti paranormal waktu die kat Australia. Australia atau New Zealand,aku lupa pulak, tak sure.

Tiba malam yang dijanjikan, aku pun pergi jumpa Danny, Ryan dan Nisa kat salah sebuah kedai makan. Lepas order makan & sesi kenal-mengenal antara satu sama lain (sebab aku tak pernah jumpa si Ryan dan Ryan pun tak pernah jumpa aku dan Nisa, jadi kira mcm intro lah, hik hik). Topik tentang nenek ni, menjadi topik utama perbualan kitorang, dan mcm biasa lah, timbul pulak macam2 spekulasi.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD8

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Sambungan ..

Oleh kerana aku rasa mcm dah takde harapan je (kes malas nak buat report polis & nak tulis surat rasmi lagi satu hal), jadi perkara ni agak terbiar lah jugak. Nenek ni masih lagi call, dan aku.. masih lagi setia melayan suara sayunya setiap hari. Aku banyak cakap ok je kat nenek tu, dan setiap kali nak habis perbualan, wajib ada perkataan kamsiaaa tu..

2 bulan berlalu selepas kenal dengan Danny, Danny pun dah dapat kerja tetap, dekat salah sebuah hotel,sebab die pun memang amik jurusan perhotelan. Sejak tu, die sibuk dan tak lagi bertanya tentang nenek, yang mana aku je jadi peneman setia nenek tu, kalau bukan aku, yang clerk sorang tu lah yang layan. Danny bekerja ikut shift, kadang2 dlm seminggu tu sampai beberapa kali balik lewat, midnight shift punya pasal. Jadi waktu untuk kitorang lepak sama2 waktu zaman die menganggur tu,dah tinggal kenangan. Aku pun tak nak ganggu die, maklumlah die baru nak mula career dan bekerja tetap, mesti banyak benda yang dia sibuk,belajar itu ini.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD7

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..



Sambungan ...

Setelah investigation sendiri dibuat selama 3 hari berturut-turut, aku dah berjaya faham pe yang nenek tu cakap, melalui bantuan Danny. Danny cadangkan aku untuk pergi Telekom, cuba track berapa nombor telefon nenek tu,lepas tu senang lah kitorang nak tau alamat rumah die kan, dalam hati ni waktu tu memang dah bersemangat nih, nak jumpa nenek yang pd awalnya aku anggap menakutkan, tapi bertukar jadi simpati pulak.

Aku pun request lah dari partner yang sama incharge restaurant tu, untuk ambik offday hari Ahad, nasib baik gak lah die okay je, sebab waktu tu tengah bulan, restoren pun takde lah busy sangat, staff pun cukup, so no hal lah kalau aku nak offday hari ahad. Aku dah standby dah tulis info pasal nenek tu, waktu2 yang selalunya die call, untuk memudahkan aku jadik CSI kat telekom tu.

Hari Ahad .. Danny jemput aku kat umah  .. kitorang sarapan kat McDonald. Waktu sarapan, aku dengan Danny banyak sembang pasal nenek ni, macam-macam spekulasi yang timbul, tapi waktu tu aku memang kuat dengan kepercayaan aku yang nenek ni confirm nyanyuk lah. Danny pulak cakap, jangan2 nenek ni dah mati, rindu anak dia kot,tu yang duk call tu tapi salah nombor. Ade pulak mcm tu, habis tu nenek tu mati, kubur sekali dengan telefon ke, ke cina memang suka bawak harta masuk kubur. Waktu aku cakap mcm tu, aku tersedar aku terlepas cakap pulak, tak sepatutnya assume cina mcm tu kan, aku diam then say sorry.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD6

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..



Untuk memudahkan cerita, aku mention lah sini nama anak saudara kepada Mdm Wong tu tadi - Danny (nama panggilan, nama betul tak pasti) hehe. Sejak aku tau Danny ni Cina Hakka dan pastinya boleh berbahasa Hokkien, jadi aku dah pasang plan, nak mintak tolong daripada Danny ni untuk bantu aku cakap dengan nenek tua ni. At least, aku nak faham apa yang nenek tu nak, sebab kalau ikut dari pendengaran aku ni, nenek ni mcm bercerita benda yang sama je setiap hari. Mesti ada kisah nenek tu cerita kan, itu lah yang aku nak tau sangat sebenarnya.

Kebetulan pulak Danny ni memang baru habis belajar dan memang tak bekerja di mana2 kecuali tolong hantar stok telur ayam je kat restoren2 & kedai2, jadi die ada masa free lah jugak. Aku terus terang lah dengan die, nak minta tolong. Aku ceritakan semua dari mula sampai habis pasal nenek tu,pada Danny. Danny pun setuju lah nak tolong tapi die request hari Ahad sebab cuma hari Ahad je die betul2 free, sebab penghantaran stok yang die handle cuma dari hari Isnin hingga Sabtu je.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD5

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..



Lepas aku buat nenek tu menangis, aku makin "rapat" dengan nenek tu. Selalu kalau die call, aku memang dengar je die nak cakap pe. Sampai aku selalu ulang-ulang sebut nama aku sendiri kat nenek tu. Bila dia call, aku selalu ckap "Ni aishah.... Ini aishah cakap... aishah ni...." Nenek tu tak layan pon, dia teruskan dengan cakap hokkien nya tu.

Ada la 1 hari tu, nenek tu call, tapi account clerk tu yang angkat. Clerk ni wktu tu busy buat kitorang punya payment schedule,jadi bila dia dengar je suara nenek tu, die letak fon... Asal nenek je,letak fon. Nenek tu bengang ar,mula lah die call bertubi-tubi tu sampai clerk tu cabut wayar telefon untuk 10 minit. Lepas 10 minit, pasang balik. Masih nenek tu call, tapi dah tak marah, dengan nada sayu je.. Yg clerk tu terkejut sangat, nenek tu sebut nama aku.. Lebih kurang mcm dia tanya "Aishah mana?" tp dlm bahasa hokkien la, tune nenek tu mcm bertanya aku mana (dah aku selalu sgt ckp nama aku,nenek tu dah tau).

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD4

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..



Sambung ..

Lepas tu, baru aku tahu yang nenek tu cakap dalam bahasa cina hokkien. Aku tak kenal pun sesiapa yang boleh cakap dalam bahasa hokkien sebab kalau dekat tempat aku, yang pandai cakap mandarin banyak la.

Hampir setahun berlalu, percaya atau tak, takde satu hari pun yang kitorang lalui tanpa menerima panggilan misteri nenek tu. Aku pun dah biasa, menerima panggilan telefon dia setiap hari. Smpai aku dah hafal "jadual" nenek tu telefon. Selalunya nenek tu akan call pada waktu pagi, dalam pukul 8 pagi.. Lepas tu waktu tengahari, dlm waktu lunch mcm tu.. Lepas tu, petang-petang sikit dalam pukul 3 ptg mcm tu dia akan call lagi... Then takde dah call, setiap hari memang mcm tu.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD3

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..



Bila balik dari keje (restoren tempat aku keje ni,tak bukak malam - operation hour 7am to 7pm sahaja), aku pun lepak la dalam bilik lepas makan malam. Disebabkan masih terganggu dengan apa yang berlaku petang tadi tu, aku ambik keputusan untuk tak fikir panjang, mungkin handphone aku ke yang silap, aku salah tekan nombor ke apa. Padahal nak sedapkan hati sendiri je lah.

Keesokan harinya (3 hari sebelum restoren buka secara rasmi),aku pergi kerja la macam biasa. Jaga budak2 yang wat renovation tu, test product bla bla bla, then waktu supplier datang, dia bagi lah invoice nak suruh chop and sign. Chop company pulak dalam opis, aku ni tiba-tiba rasa takut pulak nak masuk bahagian opis disebabkan aku teringat pasal telefon tu. Untuk pengetahuan korang, opis kitorang ni dalam restoren, kiranya kalau kau masuk ke dalam restoren, ada satu lagi bilik kecik untuk opis la,share dengan bahagian account. Nak tak nak je aku pegi amik chop tu dengan harapan jangan lah nenek tu call pulak waktu2 mcm ni. Ngam2 pulak waktu aku nak ambik chop tu, telefon tu berbunyik, eh dalam hati aku dah menyumpah dah ni, terkejut siot.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD2

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..




Sambungan ...




Partner aku yang sorang tu lagi pun sampai,lepas dia beli pisau pemotong roti. Jadi aku inform lah kat die, Telekom dah pasang dah line telefon dan internet sekali, aku bagi lah berapa nombor telefon restoren tu. Aku pun save jugak lah nombor tu dalam aku punya handphone, sebab keesokkan harinya aku plan nak pegi kedai yang buat namecard, nak masukkan nombor telefon restaurant sekali, sekali dengan nombor fax kitorang.




Keesokkan harinya, aku pun singgah lah kedai buat namecard. Diorang cakap diorang boleh siapkan after lunch jadi aku pun setuju lah, then diorang suruh aku isi satu form tentang maklumat yang nak tulis dalam namecard,warna,gambar apa dan sebagainya. Waktu aku nak isi bahagian nombor telefon tu, aku jadi tak pasti pulak berapa sebenarnya nombor telefon restoren tu. Untuk pengetahuan semua, hari sebelum nya tu, aku cuma buat missed call je dari telefon restoren ke handphone aku, ingatkan senang la nak save terus takyah tekan nombor, tapi aku boleh lupa plak nak save.


PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD1

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Kisah ni bermula hampir 3 tahun yang lepas. Aku bekerja di salah sebuah restoren,sebagai supervisor. Restaurant ni agak baru, pertama kali membuka cawangannya di tempat aku, jadi aku dah bekerja di situ sejak restoren ni masih belum buka lagi. Aku dengan seorang lagi partner bertungkus-lumus lah dengan renovation, cari staff, training staff dan sebagainya. Dipendekkan cerita, beberapa hari sebelum restoren tu dibuka secara rasmi, bos aku cakap dia dah tolong call Telekom untuk pasang telefon sekali dengan wifi semua. So aku pun stay je lah kat restoren tu, partner yang lagi sorang tu keluar sebab nak cari pisau pemotong roti, dia suruh aku duduk je dekat restoren yang dah 80% siap tu untuk tunggu budak Telekom datang.

Sebelah petang mcm tu, datang la budak2 Telekom ni,pasang wayar,pasang telefon,pasang modem untuk internet dan sebagainya apa yang patut lah. Sebaik je dorang habis siapkan, dorang pun blah. Tak sampai setengah jam selepas dorang blah, telefon tu tiba2 je berbunyi, aku pun rasa pelik la sebab setahu aku, telefon baru pasang, orang pun tak tau lagi berapa nombor telefon kitorang, so aku wonder jugak lah sape pulak yang call. Aku malas nak fikir panjang, aku angkat je lah.



"Hello"
"Ya...ya... hallloooo..hallooo... " itu je aku faham sebab perempuan tu cakap cina pulak.
"Sorry madam,i dont speak chinese. U cari siapa?" aku tanya lah jugak walaupun aku memang dah confirm dia salah nombor.
"Halloo....bla bla bla" masih lagi perempuan tu cakap cina, kalau dengar dari suara dia,aku dapat agak perempuan ni memang dah tua sangat, mcm nenek tua nyanyuk bercakap.

Berkali-kali aku cakap aku tak reti cakap cina,tapi masih lagi nenek tua tu cakap-cakap. Disebabkan aku bengang dah malas nak layan, so aku terus letak telefon dan aku tunggu lagi,kot2 nenek tu call balik, tapi takde. Lega.

Bersambung ..

SUMBER: CARI

November 30, 2011

PERFECT TWO



You can be the peanut butter to my jelly
You can be the butterflies I feel in my belly
You can be the captain and I can be your first mate
You can be the chills that I feel on our first date

You can be the hero and I can be your side kick
You can be the tear that I cry if we ever split
You can be the rain from the cloud when it's stormin'
Or you can be the sun when it shines in the mornin'

11 HINTS FOR LIFE

1. It hurts to love someone and not be loved in return. But what is more painful is to love someone and never find the courage to let that person know how you feel.



2. A sad thing in life is when you meet someone who means a lot to you, only to find out in the end that it was never meant to be and you just have to let go.


November 27, 2011

AKU PELIK BILA..




  • Peliknya bila pengeluar kenderaan berlumba-lumba menghasilkan kenderaan yang lebih laju (moto especially), tapi bila naik highway, "Pandu perlahan. Pandu cermat jiwa selamat". Jadi apa fungsi meter ada 3 4 ketul?
  • Peliknya bila seluruh dunia ikut je AS, tak boleh ke dunia bersatu menentang AS? Kalau semua bersatu, rasanya AS mesti takkan menang kan?

November 26, 2011

KOLEKSI GAMBAR DRIFT HIGH-RES + LINK DOWNLOAD








GAMBAR TERBARU DIANA AMIR BERTUDUNG.

Kan lawa Diana Amir bertudung, ain't it pals?




PUNCA SAKIT KEPALA

Antara 7 punca sakit kepala melampau atau migraine adalah seperti berikut:


1. Fikiran yang bercelaru atau tak menentu.
2. Duduk bertentangan dengan cahaya terang.
3. Memakai cermin mata yang tak sesuai dari segi “power” sama ada di sebelah mata kanan atau kiri atau   kedua-dua belah.

November 25, 2011

SECEBIS INGATAN BUAT ADAM


Adam... 
Maafkan aku jika coretan ini memanaskan hatimu.

Wahai Adamku...
Aku asalnya dari tulang rusukmu yang bengkok.

Jadi, tidak hairanlah jika perjalanan hidupku sentiasa inginkan bimbingan darimu tatkala aku sentiasa mahu terpesong dari landasan... kerana aku buruan syaitan.

Adam... Maha suci Allah yang mentakdirkan kaumku lebih ramai bilangannnya dari kaummu di akhir zaman, itulah sebenarnya ketelitian Allah dalam urusan-Nya.

November 17, 2011

TUTORIAL MASUKKAN PASSWORD KE MS WORD TANPA SEBARANG SOFTWARE

Korang musti ada banyak benda yang private kan? Musti diari korang dalam Word kan? Maybe ada diari dalam Notepad, tapi Notepad tak bole masukkan password, so very insecure.

So sekarang aku nak ajar macam mana nak masukkan password ke file MS Word korang, tanpa menggunakan sebarang software, berbayar mahupun percuma.

Meh sini...   (Video after readmore)

1) Open Microsoft Office Word dalam PC korang yang serba canggih itu


November 16, 2011

PELAJAR KOREA FASIH BERBAHASA ARAB

Seronok tengok pelajar Chosun University di Korea berbahasa Arab. Sangat fasih!
Even aku tak paham dia cakap apa.



:B

November 15, 2011

BARU LAWA!



Mediafire just released it's UI new look.
This is what we called modern!
:B

November 14, 2011

MEN IS COMPLICATED??

1.Jika kamu melayannya dengan baik, dia fikir kamu jatuh cinta kepadanya.
Jika tidak, kamu akan dianggapnya sombong.

2. Jika kamu berpakaian cantik, dia fikir kamu sedang cuba untuk menggodanya.
Jika tidak, dia kata kamu kekampungan.

3. Jika kamu berdebat dengannya, dia kata kamu keras kepala.
Jika kamu berdiam diri, dia kata kamu tak ada IQ tinggi.

10 COOLEST ROOFTOP

ROOFTOP PLAYGROUND [DENMARK]



ROOFTOP POOL [SINGAPORE]

MASALAH PROBLEM

   Bumi mana tidak ditimpa hujan. Manusia mana tiada masalah. Masalah ialah penyelesaian.

Kenapa MASALAH=PENYELESAIAN??

Masalah bukan sebagai penghalang. Masalah bukan titik penentu untuk kita berhenti. Seringkali masalah jualah yang dapat menunjuk arah di sebalik kebutaan mata hati kita. Namun sebagai manusia hina, kita selalu saja mengeluh itu ini, penat la apa la, dan macam-macam lagi, sebab kita tak dapat 'figure out what the solution available'.

SO LONG





Hand out the window
Floatin' on air
Just a flip of the wrist
And I am wavin' you goodbye

Drive past the lifeguard stand
Where I sit around waiting for you to remember
As I drive

November 2, 2011

CONTOH WANITA MURAHAN

1. Berambut perang..tak pun rambut kaler merah highlight sikit-sikit budget Avril.

2. Kau buat facebook ni macam medan memperagakan diri..kau upload beribu ribu gamba muka kau je sampai 10 album.. bila ade org puji kau jawab 'ala shayer tark syomel pown..beshe beshe jew'

3. Snap gambar dari atas, buat duck face & kau upload kat Facebook..geli doh tengok..kalau 1 album nama kau, dalam tu semua muka itik kau. Muka penuh depan kamera..semuat-muat frame..

October 23, 2011

DI MATA ORANG LAIN

Suatu hari seorang penceramah terkenal membuka seminarnya dengan cara yang unik. Sambil memegang wang RM100, dia bertanya kepada hadirin,

“Siapa yang nak duit ini?”.

Kelihatan ramai penonton angkat tangan menunjukkan ramai yang minat.

“Saya akan berikan ini kepada salah seorang dari anda , tapi sebelumnya perkenankanlah saya buat ni dulu.”

September 27, 2011

BERJOGING DI METROPOLITAN

Hujung minggu sebelum final exam menjelang, kaki terasa nak menapak di Kota Metro Tanah Malaya yang kucintai ini.
Lalu tanpa banyak cakap, ahad yang mulia menjadi tarikh bersejarah to stroll around KL.
Sampai dalam 12+, ambik komuter straight to KLSentral. Dan sewaktu dalam tren, baru je depart tiba-tiba ada sorang pakcik lelaki ni, dia cakap "So fast arr, so fast". Then w/o any doubt, I thought he's talking bout the 'fast and quick' train. 
Rupa-rupanya walletnya baru hilang, kena cilok, kat poket belakang. Dia bagitau, dia baru sampai dari Melaka. Dia sanggup kasi semua duit dia dalam wallet tu, janji dia nak balik dia punya MyKAD semua, itu aje.
Tapi, step on reality la uncle, takkanlah tengah-tengah orang ramai camtu perompak nak mengaku. So that's it, senyap macam tu je. Takde siapa mengaku. Poor him, but what can I do? None.


BEWARE OF PICK POCKETS

September 16, 2011

YOU

HAVE YOU EVER WONDERED WHICH HURTS THE MOST?

Saying something and wishing you hadn't?
Or saying nothing and wishing you had?

I guess the most important things are the hardest things to say.
Don't be afraid to tell someone you love them.
If you do, they might break your heart...if you don't, you might break theirs.

Have you ever decided not to become a couple because you were so afraid of losing what you already had with that person?

HARIJADINYA

Semalam adalah harijadinya. And 'nya' refer to her that always being my inspiration. When I say always, it is really always, means all around the clock. Even I'm the 2nd person to wish her bday, it's not that bad though. The 1st was The Mother.

So this will be the first post that resembles about someone's birthday, that I never did before along the lifetime. It's a nice idea to wish someone thru www, but for me it's quite hard job, as I'm not that talkative to write anything bout this idea.

August 23, 2011

9 PERKARA JANGAN DIBINCANG DENGAN LELAKI

Bukan senang nak bina hubungan yang bahagia. Banyak yanng anda mesti buat, termasuk dalam soal ini iaitu soal apa yang harus dan tidak harus diceritakan pada pasangan anda. Perkara ini juga akan menyusahkan diri anda juga.

1. Jangan ceritakan tentang lelaki lain yang dalam diam-diam mencintai korang.

2. Membenci ibunya. Memang lelaki pantang.

3. Cerita tentang kecurangan yang anda buat belakang lelaki tu.

4. Jangan juga ceritakan tentang keburukan kawan baik lelaki tu. Kawan tu penting bagi mereka.

5. Jangan membanding-bandingkan dia dahulu dan sekarang , lagi-lagi tentang kegagahannya, buruk padahnya.

August 22, 2011

CINTA A TO Z

A -Alliance
Cinta itu lahir dari penyatuan dua hati.

B-Brighten
Kehadiran cinta mampu menerangi hidup yang suram.

C-Caring
Namun cinta tidak bermakna andai tidak saling mengambil tahu antara satu sama lain.

D-Dear
Ini kerana orang yang dicintai adalah orang yang paling disayangi.

E-Enhance
Oleh itu, biarpun cinta ada di hati, namun harus tetap perlu berusaha untuk menambahkan lagi kasih
sayang yang ada.

F-Forever
Agar cinta itu kekal untuk selamanya.

G-Good
Untuk menjadi pencinta yang sempurna harus menjadi kawan yang baik pada pasangan.

H-Honest
Jujur dalam percintaan.

August 20, 2011

RAHSIA TARIKH LAHIR

RAHSIA TARIKH LAHIR ANDA MENGIKUT WARNA
(dan baca rahsia di sebalik warna itu)

> > December 23rd ~ January 1st = Red
> > January 2nd ~ January 11th = Orange
> > January 12th ~ January 24th = Yellow
> > January 25th ~ February 3rd = Pink
> > February 4th ~ February 8th = Blue
> > February 9th ~ February 18th = Green
> > February 19th ~ February 28th = Brown
> > February 1st ~ March 10th = Aqua
> > March 11th ~ March 20th = Lime
> > March 21st = Black
> > March 22nd ~ March 31st = Purple
> > April 1st ~ April 10th = Navy
> > April 11th ~ April 20th = Silver
> > April 21st ~ April 30th = White
> > May 2st ~ May 14th = Blue
> > May 15th ~ May 24th = Gold
> > May 25th ~ June 3rd = Cream
> > June 4th ~ June 13th = Grey
> > June 14th ~ June 23rd = Maroon
> > June 24th = Grey
> > June 25th ~ July 4th = Red
> > July 5th ~ July 14th = Orange
> > July 15th ~ July 25th = Yellow
> > July 26th ~ August 4th = Pink
> > August 5th ~ August 13th = Blue
> > August 14th ~ August 23rd = Green
> > August 24th ~ September 2nd = Brown
> > September 3rd ~ September 12th = Aqua
> > September 13th ~ September 22nd = Lime
> > September 23rd = Olive
> > September 24th ~October 3rd = Purple
> > October 4th ~ October 13th = Navy
> > October 14th ~ October 23rd = Silver
> > October 24th ~November 11th = White
> > November 12th ~ November 21st = Gold
> > November22nd ~ December 1st = Cream
> > December 2nd ~ December 11th = Grey
> > December 12th~ December 21st = Maroon
> > December 22nd = Teal


KENAPA CANTIK?

Nak tau kenapa perempuan bertudung lagi cantik daripada orang lain?
Keep reading..


August 14, 2011

BELAJAR UNTUK MENERIMA

Hidup ini semakin hari semakin banyak pula dugaan. Dugaan semalam belum lagi tamat, datang pula dugaan dan cubaan pada hari ini. Namun, sebenarnya tanpa kita sedari dugaan tersebut sebenarnya telah mengajar kita. Mengajar kita erti menerima.







Setiap anak Adam di atas muka bumi ini telah ditentukan Allah ajalnya, rezekinya, jodohnya dan menjadi orang yang sengsara ataupun sebaliknya sejak azali lagi.

Contohnya:

August 7, 2011

ERROR YANG PALING ERROR !

Antara error yang paling error. Layan..



BSOD !

Did you ever face this BSOD? No? No, i think more likely you didn't know what BSOD is.
Actually BSOD is short of Blue Screen of Deaths. Nah, now u know it! You all must be aware, once you face this BSOD, it's a bad thing. And it could get even worse.

These are BSOD pics from around the globe!

Toronto


July 27, 2011

PELANGI HIDUP




PELANGI HIDUP

Jangan diungkap lagi,
Kata manismu yang kosong,
Kerna semua itu tak bisa kau turutkan.

July 26, 2011

SEPARUH JIWAKU PERGI




TUTORIAL MUATURUN LAGU ( ATAU APA SAHAJA ) !

Nice day peeps!
Ok today imma show how to download mp3, and even mp4, movie ( if any ).
Semalam ada sorang member ni, dia tanya macamana cara untuk download dengan mudah. Dia selalu pakai 4shared.com.
Yeah sekarang ramai orang pakai 4shared, limewire, uTorrent et al. Tapi saya ada satu cara yang lebih mudah untuk download, guna google and any site targeted, easily in single step!

Ok 1st, anda kena ikut format berikut:

July 24, 2011

KEGANASAN PARA PEMIMPIN

Asalam wbt.
Salam sejahtera kepada semua.
Hari ni saya nak berkongsi satu video dengan anda semua. Video yang dirakamkan di dewan parlimen, sesi perbahasan, yang penuh dengan pergaduhan. Saya bukanlah nak memihak kepada mana-mana parti, cuz for me, both are same. Sama bersih, sama kotor. Sana sini ada penipuan, belot, skandal, rasuah dan macam-macam lagi gelagat dunia politik.

Video ni bukan untuk dicontohi, tapi untuk direnung, pemimpin macam inikah yang kita nak ambik buat ketua negara?

Fikir-fikirkanlah..

Politik itu kotor..
Ragam manusia :)

Ciao!~



KASIH SAYANG

Setiap hari ada saja kes buang bayi. Tinggal atas but kereta, kat masjid, kat dalam kotak, dalam longkang, even dalam jamban pun ada! Sedih sangat dengan manusia hari ini. Bukan nak berceramah, tapi memang lumrah remaja hari ini, banyak faktor yang menyumbang.

Di mana kasih sayang seorang manusia normal??
Tuhan telah mencampak nilai kasih dan sayang yang halus dalam diri manusia. Namun kita berupaya untuk merosakkannya, hari demi hari, tanpa kita sedari.


Kadangkala bila difikirkan balik, manusia sekarang lagi rendah nilainya daripada haiwan, lagi kotor hatinya daripada binatang.

Bayangkan, haiwan sendiri sayangkan anaknya. Tapi kita manusia, dimana???

Remaja sekarang, waktu buat tak sedar, waktu nak terberanak, baru menyesal.

Contohi binatang-binatang di bawah.....

July 23, 2011

SUDAH DAPAT!

Hah! Dah siap! New OS on the line! Baru semalam siap installed the new one, by the help of my classpal. Great work!


Ofkos above pix was not mine, i cheelock it from uncle Google. But now, i'm on Win7. Yeah, you can boo me, since i was like '10-years-left-behind'. But now, i am no more!
:)

July 22, 2011

MASANYA TELAH TIBA

Apa yang telah tiba? Masa apa? Hurm, it is actually quite a tough decision to make. Sebenarnya dah lama admin dok fikirkan benda ni. Cuma tunggu masa dan waktu yang sesuai, dengan keadaan yang sesuai.
=)
There is no surprise. I'm just reformatting my lappy, from nooby Vista to the ultimate Se7en. All of you readers out there can argue, what's there to say that connects this stuff with our beautiful life. Yeah, there's none! And won't be any!


July 15, 2011

JAM-JAM ANEH






MARIJUANA TENGAH PADANG PASIR

Tentera Mexico baru sahaja menjumpai satu ladang marijuana terbesar di padang pasir dalam sejarah negaranya. Ladang 300 ekar ini 4 kali ganda lebih besar dari seumpamanya yang pernah ditemui sebelum ini.

This is totally huge, for a marijuana!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...