[ bersamaku ]

April 18, 2011

HOW TO STUDY WELL FOR ANY EXAM :)

   Kebanyakan daripada kita memang suka study last minute. Takleh nak sangkal for some people memang cara ni berkesan. Tapi, most of us does not adapt with thiz kinda thing. So, in order to share with you guys the right ways, here are some. Try-try la kalau nak. :)


  1. RUANG YANG SESUAI
   Anda memerlukan meja dengan ruang kerja yang luas (cukup). Selain itu, sistem pencahayaan yang bagus juga perlu, oleh itu anda mampu melihat dengan jelas apa yang nak di-study.
Tempat ini juga harus diam dan tenang, tanpa sebarang gangguan (TV, fb, n etcetera)






  2.KENALPASTI CARA PEMBELAJARAN
     Jika anda seorang visual learner (means lotta graphix), mungkin anda perlu  highlight your notes.
Kalau verbal learner pulak, you may need to make a song out of your notes =).
Kalau jenis kinestetik pulak, you might need to act out your notes.
Stail pembelajaran amatlah penting kerana ianya mempengaruhi input and digest anda. Sebab jika anda study dengan cara yang salah, the information might won't sink in very well.


Make some flash cards if they will help you learn.


  
  3.REHAT (TAKE A BREAK)
      This is the easiest part. Study 20 minit, rehat 10 minit, so that the information sinks in. Ianya terbukti! Repetition is the key to studying well.



   4.TEST POWER =P
       Selepas anda rasa semua dah study, buat kuiz dengan sesiapa yang terdekat, family, member or anyone. Then hide your notes and fill it out. Keluarkan balik nota tadi dan betulkan apa yang salah. Semak. Anda dapat semua betul? Cukup? Kurang? Ejas lerr bro!


   5.ELAKKAN 'CRAMMING'
      Untuk kebanyakan orang, cramming atau dalam omputih, studying for something the night before, tidak selalunya berkesan. Ramai yang memerlukan dua tiga hari untuk review balik nota yang ada. Yela takkan seminit je boleh ingat semua balik content satu sem kan? 
Don't cram, because even if you study properly, usually cramming doesn't work too well anyway.










[ GOOD LUCK ALL FELLAS ;D ]

3 24 shoutz!:

.::Nurul.Husna::. said... Reply Comment

ahahah..yg monyet tu mcm best 'take a break' ^^ `segarkan harimu dgn nescaffe..yeahh

.::Nurul.Husna::. said... Reply Comment

ahahah..yg monyet tu mcm best..'take a break..mulakan harimu dgn nescaffe..oo yeahh.. ^^

superinggoviolet said... Reply Comment

hahaha...mmg pown..
tp monyet la lyn skefe....mewah -.-"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...