[ bersamaku ]

May 8, 2011

SANGGUP MENDAKI KE PUNCAK DEMI..

Pernah terfikir nak panjat gunung tinggi-tinggi? Gunung Everest? Gunung Kinabalu? For what? Most of the Malaysians had already went to all those mountains before, so for what purpose we wanna go there else anymore???

Don't have any idea?? Don't know where to climb?? ( Entah apa yang aku merepek ni )

Let me tell you this good story of a GREAT CLIMBER.




This is translated version, not using Google Translate service.
Repeated, NOT USING ANY GOOGLE TRANSLATE SOURCE.

Ini adalah versi yang telah diterjemahkan, tidak menggunakan sebarang khidmat Google Translate.
( Bukan apa, bile kopipasta masuk GoogleTranslate, dah jadi macam **** yang diterjemahnya, hentah hapa2! )




Sanggupkah kita mengheret beg yang berat-berat, kasut mendaki yang tight, ( nak bawak badan sendiri pun dah satu beban waktu mendaki ni sebenarnya ) ke puncak gunung yang tertinggi di muka bumi ini? Tentunya anda akan menjawab "TIDAK!" , "NO!" , "NEHI !" , dll. 

Tetapi bagi seorang pendaki, Robert Bosch, 57, beliau sanggup pergi (mendaki, bukan naik heli) ke puncak-puncak gunung yang tinggi semata-mata untuk mengambil dan menangkap gambar-gambar panorama yang indah dan menakjubkan, daripada atas puncak gunung secara semula jadi.

Beliau telah mendaki hingga ke puncak Gunung Everest, Alps of Europe, dan juga ke kawasan yang telah lama terbiar di Antartika dalam pengembaraan untuk mendapatkan shot yang sempurna!



Here's the picture......
( untuk gambar yang lebih jelas dan besar, Right-click pada gambar dan klik 
Open image in New Tab )




Katanya lagi, mendaki Gunung Everest adalah amat senang bagi seorang professional, dengan cara dan laluan yang biasa digunakan. Semua orang mendaki ke puncak dan berfikir mereka sudah boleh menulis sebuah buku tentangnya, tetapi hakikatnya mereka semuanya bukanlah 'pendaki', mereka hanya pejalan kaki yang bergantung sepenuhnya kepada hasil kerja Sherpa-sherpa di Nepal.












[ HE IS SO DETERMINED, YET BRAVE ENOUGH! :) ]

0 24 shoutz!:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...