[ bersamaku ]

December 24, 2011

ONE FOR SURE

Out of all, one thing for sure...

December 23, 2011

REASON FOR EVERYTHING

In life, you will realize that there is a purpose for every person you meet.
Some are there to test you, 
some will use you, 
some will teach, and 
some will bring out the best in you.

Thank for being there.

:)

THERE ARE REASON FOR EVERY PERSON YOU'VE BEEN WITH :)

December 20, 2011

PERLU...KAH?

Girl: Hye..
Boy: Hye..
Girl: Busy ker?
Boy: Tak lah. Ada apa?
Girl: Nak mintak tolong..?
Boy: Shoot.
Girl: Tolong pegang fon kejap. Nak g tandas.
Boy: OK. :)

++ Telefon Girl berdering ++
++ Lagu Cinta Muka Bu** by Naj** Lat** ++
++ Girl baru keluar ++
Boy: OK dah?
Girl: Setel. :)
Boy: Ada call tadi. Tak angkat. Tak sempat angkat.

December 18, 2011

MISTERI - APA MAKNA 7 DULANG HATI NYAMUK, 7 DULANG HATI KUMAN?

Antara permintaan Puteri Gunung Ledang kepada Sultan Mahmud adalah 7 dulang hati nyamuk dan 7 dulang hati kuman yang mungkin tidak masuk akal untuk kita perolehi, tetapi tahukah anda makna sebenar disebalik permintaan tersebut?
Saya terpanggil untuk berkongsi sedikit maklumat yang saya perolehi sewaktu menghadiri satu wacana mengenai "Terbitan ilmiah kurang popular berbanding terbitan hiburan".

Lagenda Puteri Gunung Ledang


Antara tetamu kehormat yang dijemput ialah Prof. Dr. Abu Hassan Bin Hasbullah. Antara ungkapan yang menarik perhatian saya sewaktu beliau menyampaikan syarahan ialah mengenai permintaan Puteri Gunung Ledang kepada Sultan Mahmud. iaitu 7 dulang hati nyamuk dan 7 dulang hati kuman.

7 dulang hati nyamuk, membawa maksud 7 hati manusia atau pembesar yang sering melakukan penindasan terhadap penduduk di Melaka, dengan kata lain lintah darat. Penggunaan "nyamuk" tiada di dalam kosa kata Melayu sewaktu itu, ianya telah dikaji sendiri oleh Prof. Dr. Abu Hassan Bin Hasbullah, nyamuk yang disebut melambangkan golongan pembesar dibawah pemerintahan Sultan Mahmud yang sering menindas rakyat Melaka sewaktu itu, dan nyamuk ialah sejenis serangga yang menghisap darah.

December 15, 2011

HIGH SPEED CAMERA - KOPI PELBAGAI BENTUK!

Seorang jurugambar dari Milwaukee, Jack Long, menggunakan kamera berkelajuan tinggi untuk mendapatkan shot-shot terbaik daripada secawan kopi.

Long, 53, menggunakan kamera Canon 1Ds MkII beserta lensa Canon 28-70 f2.8 at 50mm.









DISNEYLAND DI CHINA YANG TAK PERNAH DIBUKA

'Wonderland' dimulakan pembinaannya pada 1998 tapi dihentikan lebih sedekad yang lalu, disebabkan kekurangan dana pembinaan.

Dilihat dari luar, ianya kelihatan seperti sebuah istana magis yang telah musnah meniggalkan kerangkanya sahaja, namun pada hakikatnya, ianya tak pernah dibuka, dan takkan dibuka!

Pada asalnya, ianya dicadang sebagai 'taman permainan terbesar di Asia'.

Dan sekarang sisa-sisa pembinaan ‘Wonderland’ terbengkalai di tengah-tengah ladang jagung seluas 100 ekar, 45 minit dari pusat bandar Beijing.






GARA-GARA IKUT GPS - TRELER MASUK JALAN SEMPIT

Gyongyosi, 47, sedang dalam perjalanan menghantar bekalan minyak zaitun ke Waitrose in Colchester, Essex, di bandar bersejarah Dutch Quarter, apabila dia tersadai di lorong yang sempit, selepas mengikut arah GPS dalam trelernya.

Kerosakan dianggarkan mencecah £80,000 (minyak zaitun yang tumpah), £15,000 (kerosakan kepada rumah dan bangunan kurun ke-17), dan £20,000 (treler).

Ia mengambil masa 16 jam untuk dipulihkan.

Ikut sangat navigator!


December 14, 2011

RINDU



Rindu itu,
Bukan dalam perkataan..

Rindu itu, 
Hadirnya tika diri menyepi,
Hadirnya tika jiwa sendiri,
Hadirnya tika hati menyendiri..

Rindu itu,
Tak dapat ditangkis,
Bukan mudah ditepis,
Kerna hanya yang biasa bisa mengerti..

Rindu itu,
Mengatasi segala rasa,
Dibawahnya ego biasa,
Diatasnya tiada apa,
Di sebaliknya tersembunyi sejuta rasa,
Bukan untuk diungkap dengan kata biasa,
Bukan juga untuk disulam gurau senda..
Terkadang,
Langkah tersasul menendang lubuk jiwa,
Jiwa menanti jadi hampa,
Hampa membawa derita,
Duka dan lara hiasannya..

Segalanya,

Wujud dari eklips dua hati,
Yang gerhananya menanti mati,
Bagai retak menanti pecah,
Tiba masa pecah, berderai tanpa jejak..



[ HATI-HATI MEMILIH HATI ]

December 10, 2011

THE ROCK CAKAP MELAYU - SERIUS BUKAN DUBBING!

Dwayne Johnson aka The Rock cuba nak cakap Melayu, time dia buat lawatan ke KL.
Cayalah!
:)

Layan..




December 9, 2011

I HATE YOU!

I bet all of you must have few times received all 'service-like' text messages, yang suruh reply YES la, apa la.
Tensen weh selalu dapat mesej camni!
Ganggu keamanan hidup aku je~!






PENGALAMAN 3D CHEERLEADER!

Nak tau macam mana rasa jadi team sorak?
Nak rasa pengalaman lompat-lompat tinggi?
Layan video bawah....




[ DAMN VERTIGO! ]

December 4, 2011

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD25 (FINAL)

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..






Setibanya kami ke rumah Kenny, ayah Kenny dah tunggu dah dengan keadaan yang tak berapa terurus dan kelihatan mcm tak cukup tido. Perasaan kesian terbit pulak dalam hati aku, sebab bagi aku, Kenny tak sepatutnya lari dari rumah dengan keadaan ayah dia yang tengah risau jaga nenek tu sakit. Kenny teragak-agak nak masuk, dia nak tunggu dalam kereta je,tapi aku yang paksa dia turun gak.

"Buang eh sikit ego tu,ayah awk dah tua..bincang la elok2. Mungkin dia panggil kita ni,nak bincang. Hati awk jangan lah keras sangat ok" sempat lagi aku advice dia,dengan nada serius, kang dia tak amik serius pulak sebab aku dengan Kenny selalu cakap main2 je,tak pernah nak serius bagai. Tapi mujurlah hari tu, Kenny mendengar kata. Bila dia salam ayah dia, ayah dia terus pelok, memang tak dijangka. Sebak,sbab aku tau ayah dia marah dia sebelum ni sebab dia sayang.

Ayah Kenny tak cakap apa2 lagi pada kitorang waktu tu, cuma dia bagi isyarat suruh masuk. Kenny pun masuk diikuti dengan kami bertiga yang lain. Kami semua duduk di bahagian ruang tamu.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD24

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..



Imbasan ..

"Nek..nenek 'pulang' ya?Jangan balik sini lagi,ni bukan tempat nenek. Nenek 'pulang' lah,sy tak apa-apa"
"Kau tak pulang ke?"
"Tak nek... ni dunia sy,tempat sy.. nenek pulang lah.."
"Nenek tau Freddie.. kau tak pernah pulang.. dan tak akan pulang"

Talian terputus..

Sambungan ..

Aku agak terpinga-pinga bila tengok Freddie mengalirkan air mata. Apa kes pulak nih, drama baru pulak ke. Dalam hati aku je lah cakap mcm tu, selepas Freddie ceritakan semuanya apa yang dibualkan dengan nenek misteri, hati aku sekali lagi rasa tersentuh. Ternyata nenek ini, dah jumpa Freddie yang dicari selama ni,cucu yang dirindu. Freddie seperti org hilang arah, beberapa kali aku tanya dia, tapi dia mcm tak fokus dah dengan apa yang aku cakap. Freddie request untuk berjumpa dengan aku,pada malam yang sama. Aku pulak, request untuk bawa Danny sama,at least tak lah aku dengan Freddie je, aku takut pulak kalau ada cerita tak elok pulak nanti, keluar malam2 dengan laki orang nih. Dengan orang bujang tak pe kot, hahaha.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD23

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Sambungan ..

Lepas dapat idea tu, aku pun berpakat dengan Freddie untuk stay di tempat aku bekerja pada waktu dia tak bertugas,hanya untuk menunggu panggilan dari nenek misteri. Freddie setuju tapi dia tak le stay dalam office tempat aku kerja tu, sebab bos aku pun memang kadang2 akan datang secara mengejut nak check keadaan staff, aku tak nak la nanti tak pasal-pasal kena marah sebab bawa orang luar atau bukan authorised person untuk ke dalam office. Disebabkan office yang kecik comel tu pun memang letaknya di dalam restoren, jadi Freddie lepak je minum2 kat tempat customer di bahagian luar, sambil2 tu dia online sebab aku nasihatkan die untuk bawak laptop sekali, kot2 bosan ke, boleh je online guna wifi restoren.

Asyik2 tanya je, nenek tu dah call ke belum. Aku cakap belum lagi. Staff2 pun dah pelik, sape la pulak Freddie ni,lama pulak tu stay kat restoren,datang beberapa hari berturut-turut. Aku pulak tak pernah mention dengan dorang tentang Freddie tu lah orang sebenar yang nenek tu cari, aku cuma tak nak timbul sebarang kekecohan pulak nanti, tambah2 lagi salah sorang dari staff aku ni, ada hubungan darah dengan bos kitorang,tak reti plak mcmana nak explain hubungan tu, lebih kurang mcm adik beradik biras lebih kurg mcm tu ar. Aku agak risau gak lah kot2 budak tu nanti report pulak dengan bos aku sebab pernah sekali, bos aku warning supaya tak perlu panjang2 kan kes nenek tu, dia suruh biar dan diamkan je. Tapi disebabkan aku mcm dah terlibat dalam kes ni lebih dari separuh jalan dah pun, aku nekad nak redah je, even dengan cara senyap2, apa nak jadi, jadi lah.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD22

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Sambungan ..

Hati aku agak resah, aku bersedia dengan apa saja kemungkinan, aku reda kiranya apa-apa berlaku pada Danny. Belum sempat fikiran aku melayang dengan lebih jauh, aku rasa kepala aku kena ketuk oleh sesuatu. "Hoi takde nye hero mati, hidup lagi kat luar tu ha,siap makan popcorn" binawe punya abang, mcm tu dia jawab aku . Rupa-rupanya Danny cedera ringan je, tak masuk wad pun, sekadar pesakit luar. Aku je yang risau lebih2 pulak.

Danny melawat aku, tidak lama selepas keluarga aku pulang. Disebabkan kemalangan tu, keluarga aku dah tau tentang aku dan danny, melalui patung tu yang dikutip di kawasan kemalangan. Nasib baik takde mati ke cedera parah ke apa, cuma penunggang motorsikal tu retak bahagian kaki dan dah disimen, pun dirawat sebagai pesakit luar jugak. Seperti yang salah sorang forumer kat sini ada menulis, bahaya jugak kan kalau aku panic, ya memang betul. Aku ni kalau panic, aku akan buat tindakan melulu, tindakan bodoh pun ya jugak, tak aku nafikan langsung. Sebab tu, kalau nak inform sesuatu yang mungkin mengejutkan, eloklah jangan dalam kereta ke apa, kang tak pasal-pasal accident.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD21

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Sambungan ..

Aku terkedu mendengar ungkapan itu,sweetheart? Bukannya aku tak merasakan sesuatu yang lain dalam perasaan aku pada Danny, tapi entah lah, kadang2 aku rasa Danny treat aku seperti kawan saja, kadangkala, lebih dari itu. Atau.. mungkin aku yang perasan lebih kot, kadang2 ada ketika dan waktunya bila seorang lelaki beri perhatian yang lebih, disalah anggap sebagai menyimpan perasaan dan sebagainya, dan aku tak nak lah termasuk dlm golongan yang salah anggap tu. Aku buang jauh perasaan tu, mungkin hanya gurauan dari Danny je, bukannya dia tak pernah panggil aku sayang di saat aku marah, tapi semuanya mungkin hanya sekadar gurauan. Aku selesa berkawan dengan dia,seorang yang tak pentingkan diri dan sentiasa memberi keutamaan pada org yang lebih memerlukan. Jiwa nya sensitif,ya. Kadang2 mudah tersentuh. Mungkin pengalaman yang dilalui,membuatkan hatinya begitu.

Seperti yg dijanjikan, Danny menjemput aku di rumah. Kali ni,baju tak sama warna seperti dalam cerita aku yang sebelumnya, Danny agak lewat daripada waktu yang dijanjikan, singgah isi minyak kereta katanya. Danny yang aku kenal,seorang yang suka mengusik dan sukar untuk melihat mulutnya tu berhenti bercakap, macam bertih goreng bak kata org, tapi malam tu, Danny agak berbeza. Dia diam. PMS ke apa budak nih, aku pulak yang rasa tak selesa,sebab aku tak tau macamana nak mulakan perbualan dengan Danny,yang hanya membisu.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD20

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Sambungan ...

Siri yang lepas kita dah dapat tahu bagaimana Freddie kehilangan neneknya yang tersayang, satu-satunya ahli keluarga terdekatnya yang masih ada. Tak dinafikan, kisah Freddie yang menyayat hati, umpama babak yang berlaku dalam filem semata, tapi hakikatnya ia berlaku jugak dlm dunia nyata,yang aku alami sendiri. Kadang2 bila difikirkan, aku rasa nak keluar dari "filem" ni, aku tak nak lagi jadi "watak" dalam filem yang aku tak pasti apa kesudahan nya ketika itu.

Pada waktu tu, satu je yang terlintas di fikiran aku, mungkin kerana kasih sygnya begitu menebal pada Freddie, hingga perginya meninggal kesan. Kesan kasih syg yang abadi. Aku tahu, sebagai seorang Islam, apabila seseorang itu meninggal dunia maka terputus lah ia dari urusan dunia. Tak mungkin mendiang nenek Freddie ada kelebihan itu sampai boleh telefon pulak bila dah meninggal. Ya,secara logik. Tapi jika difikir secara logik gak, aku seakan-akan tiada jawapan. Kalau nak biarkan semuanya tak terjawab,tinggal misteri, hati aku ni pulak seolah-olah digaru-garu untuk mencari jawapan (ayat tak bleh blah  .. )

Beberapa hari selepas kenal dengan Freddie dan mendengar cerita dari pihak dia, aku dan Danny agak puas hati lah jugak, at least persoalan tu dah terjawab. Walaupun tak terjawab sepenuhnya,aku redha je. Nak menyiasat lebih2 pun, banyak mana sangat lah masa yang kitorang ada, aku sendiri sibuk, Danny pun sama gak. Freddie pulak, dah berkeluarga dan dah ada anak, kerjaya sendiri, takde masa kot nak fikir lebih2 tentang nenek call tu. Aku percaya, Freddie sendiri mesti teringin nak cakap dengan nenek tu, since nenek tu asyik call tempat kerja aku dan danny, tapi nenek tu tak pernah sekali pun call Freddie. Tertanya-tanya jugak,kenapa agaknya. Masih jugak tak terfikir apakah jawapan pd semua persoalan ni.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD19

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Freddie hanya tersenyum apabila jiran memaklumkan tentang kematian nenek tersayangnya, di dalam hati terdetik rasa tidak percaya. Freddie nekad hendak membuktikan bahawa neneknya masih hidup, buktinya adalah Puan Nasha sendiri,yang menerima panggilan daripada nenek. Mungkin ada yang tidak senang padanya, membakar rumahnya dan menculik neneknya,mungkin? Pelbagai perkara terlintas di kepalanya.

Apabila melihat Freddie yang seperti tidak keruan, selagi lagi jiran Freddie memaklumkan hal yang sama, dengan harapan agar Freddie cuba untuk menerima kenyataan,walaupun pahit.

"Mustahil pakcik, bekas majikan sy kata, nenek baru je telefon ke pejabat pagi tadi bertanyakan tentang sy,dan sekarang, pakcik cakap nenek sy dah meninggal dunia beberapa hari lepas?" Freddie panas hati, terasa dirinya dipermainkan.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD18

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Nenek menelefon sy,sewaktu sy di dalam perjalanan.

"Bekal tak bawa ke?Tghari nanti makan luar?"
"Sorry Nek,dah lambat. Nanti kalau sempat sy balik makan,tp tak payah tunggu"
"Ok, balik tengahari nanti. Kau tu ada gastrik,jangan bagi nenek risau"

Sy cuma cakap ok, itulah kali terakhir,sy dengar suara nenek...ya,kali terakhir ..

Sy terus memutuskan talian, hati sy sebak. Sy pandang telefon,agak lama. Hanya kerana sy tak sampai hati untuk menipu nenek, tapi sy tak sanggup untuk nenek tahu hal sebenar, sy bimbang nenek akan menghalang sy untuk ke Australia bagi menagih cinta seorang gadis yang belum tentu lagi akan menerima sy semula,setelah sekian lama sy penuhi segalanya dengan penipuan demi penipuan.

Sy pasti Joana akan memaafkan sy, walaupun sy merasakan Joana tidak dapat hidup tanpa kemewahan, tapi sy akan pastikan Joana mampu lakukan, kerana cintanya pada sy, sebagaimana sy yang sanggup berkorban apa saja untuk dirinya. Sy sudah pun tamat pelajaran, sy akan berusaha bersungguh-sungguh supaya sy dapat berikan kemewahan pada Joana, bukan sekadar kebahagiaan semata. Sy tersenyum seorang diri, tanpa menyedari kereta yang sy pandu sudah pun berada di perkarangan lapangan terbang.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD17

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Pada satu hari, waktu tu sy dah mula bekerja tetap di situ, tanpa sy duga langsung, Joana senyap2 pergi ke tempat sy, mengunjungi rumah sy,hanya kerana nak bagi kejutan di hari jadi sy. Kehadiran Joana amat tak dijangka, dan seperti yang sy dah agak, Joana terperanjat melihat keadaan rumah sy, jauh dari apa yg pernah sy ceritakan padanya. Sy rasa bersalah, Joana berasa tertipu. Salah sy, kalau sy berterus-terang dari awal, semuanya takkan jadi begini. Joana bertindak lari dari situ tanpa sempat sy memberi penjelasan apa2, Joana langsung tidak mahu berbincang.

Malam tu, Joana sms sy, dia cakap dia rasa terhina. Kalau sejak awal lagi,sy berterus terang pada dia, dia akan cuba terima, tapi bukan dengan cara yang begini. Sy rasa bersalah, betapa bodohnya sy selama ni yang menyangkakan Joana tidak akan menerima sy sebagai teman, kerana cara hidup yg begini, tapi jangkaan sy meleset sama sekali.

Beberapa hari,fikiran sy buntu. Sy rasa amat tertekan sehingga banyak kerja sy terabai. Pada satu malam, sy bermimpikan mendiang ibu sy, yang berpesan supaya sy jangan sesekali abaikan nenek sy, dialah nyawa dan cahaya dalam hidup sy. Mimpi tu menghantui sy selama beberapa hari,mimpi yang serupa, sehinggakan sy kerap pergi ke kubur mendiang ibu sy, buat presentation kerja sy di situ, tanpa sy tahu apa sebabnya. Sy tak dpt kawal semua tu dari berlaku.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD16

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Kisah Freddie bermula ..

Nama sy Freddie,sy dah bekerja di syarikat tu selama 6 bulan untuk jalani practical sy. Sy dah jadi pekerja tetap di situ bila practical sy tamat. Sy tak pernah ada masalah, sehinggalah pada satu hari, sy dapat tahu, teman wanita sy berubah sikap secara tiba-tiba. Mungkin atas sebab tinggal berjauhan, dia berubah. Dia dah mula meragui saya, sedangkan sy, tak pernah berubah laku, atau curang pada dia, walaupun hakikatnya sy ada peluang untuk berbuat begitu, di belakang dia, tanpa pengetahuan dia. Sy sangat sayangkan dia, lebih dari sy sayang keluarga sendiri, sehingga sy pernah katakan pada dia, kalaulah hubungan ni tak direstui keluarga, sy sanggup buang keluarga daripada kehilangan dia. Ya,awk boleh kata sy bodoh, sy memang bodoh waktu tu, tak pernah menghargai keluarga. Sy hidup dalam dunia sy sendiri. Bagi sy, teman wanita sy adalah segalanya pada sy.

Sy anak yatim piatu. Ibu sy dah lama meninggal dunia,sejak sy kecil lagi kerana sakit barah. Ayah sy pula meninggal dunia waktu usia sy 12 tahun, kerana kemalangan di tempat kerja. Sy dibesarkan oleh nenek sy,sejak sy berusia 12 tahun lagi sehingga lah sy habis sekolah, melanjutkan pelajaran ke tahap yang lebih tinggi. Semuanya dibiayai oleh nenek sy, yang hanya berpendapatan kecil, sekadar mengambil upah membuat kuih-muih dan nasi goreng yang dijual di salah sebuah kantin sekolah. Kami hidup serba sederhana, tak lah terlalu daif sangat, sekurang-kurangnya nenek sy mampu menyediakan tempat berteduh,makan pakai yang cukup,walaupun tidak semewah orang lain.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD15

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..


Freddie.. bukan seperti yang aku bayangkan sebelum ni. Seorang lelaki kurus, tak terurus dan nampak serabai kerana masalahnya yang dia hadapi - sangkaan aku meleset bila Freddie yang sebenarnya, adalah seorang lelaki yang nampak kemas dan... tak nampak ada masalah pun? Nampak raut wajahnya tenang je? Ok, aku tau aku tak sepatutnya judge Freddie begitu, tapi bila melihat wajahnya untuk pertama kali, aku tak rasa dia ada masalah yang besar atau tekanan perasaan dan sebagainya.

Aku tak nak bercerita panjang tentang bagaimana aku dan Danny menceritakan satu per satu, tentang pelbagai peristiwa yang kami hadapi sejak beberapa bulan, termasuk aku yang dah setahun lebih terganggu dengan panggilan nenek tua, sehingga mendesak aku untuk mencari jalan penyelesaian. Semuanya kami ceritakan satu persatu pada Freddie,tanpa ada satu pun fakta yang tertinggal. Sebab aku merasakan, Freddie berhak untuk tau, dan aku tau, Freddie jauh lebih tahu, apa puncanya semua kejadian ni berlaku.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD14

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Sambungan ...

Atas sebab rasa takut yang amat sangat, eh tak lah amat sangat, takut tahap biasa2 je ,aku pun cuba hubungi Danny.

"Hello? Danny?"
"Assalamualaikum" Danny beri salam, perli lah tu.
"Ok,Waalaikumsalam. Awk ada call Freddie,dia cakap ape eh?Ada info?"
"Freddie ada call awak tak?" Ok,aku memang paling benci soalan dijawab dengan soalan. Dah la memang tak dapat sabar dah,kau tanya aku balik pulak.

Menurut Danny, Freedie memang ada call back beberapa minit selepas sms yang kitorang hantar pada Freddie, delivered.
Danny cakap, kalau nak explain menerusi phone,agak rumit. Jadi,Danny ajak Freddie untuk jumpa,kalau Freddie tak keberatan. Freddie agak tertanya-tanya,atas alasan apa nak jumpa, Danny ada bagitau sikit-sikit, tentang nenek tu. Freddie terdiam, dia tak bertanya banyak, dia bersetuju. Danny beranggapan, mungkin Freddie dah dapat agak, apa sebenarnya yang bakal kitorang dedahkan pada dia, mungkin bersangkut paut dengan pengalaman Freddie sendiri jugak.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD13

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Sambungan ..

Bila aku dapat tahu tentang kisah Freddie yang kehilangan orang tersayang hanya selepas beberapa hari dia terpaksa berhenti kerja,aku rasa sedih, hati agak terguris. Mesti Freddie ni ada masalah dengan sesuatu yang menyebabkan dia jadi mcm tu, lebih-lebih lagi dia bersikap pelik, sebelum awek dia meninggal lagi, jadi bukan faktor dia sedih atau apa2. Mungkin kah nenek tu yang jadi punca Freddie berubah daripada seorang pekerja komited kepada bermasalah?

Aku ada bertanya pada Danny, sama ada dia dah cuba hubungi Freddie, Danny geleng kepala. Bila aku tanya kenapa tak contact lagi, dia jawab "Nak tunggu awk lah..". Owh,nak suruh aku cakap dengan freddie ke apa ni? Sangat tak sesuai okay,since awk tu Cina Hakka,awk la paling sesuai nak call Freddie pun ->ayat ni just ckp dalam hati jeee

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD12

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Sambungan ...

Setelah menunggu beberapa saat,akhirnya Danny disambungkan dengan penyelia di situ, biarlah aku namakan penyelia tu sebagai Puan Nasha (kot2 korang nak imagine Nasha Aziz pun boleh gak )

"Hello,Nasha speaking"
"Hello Selamat Petang ye Puan,sy Danny"
"Ya Encik Danny,ada apa boleh sy bantu?Encik Danny buat panggilan dari mana ye?"
"Maaf ye puan, sy cuma orang perseorangan, sy ada hal peribadi yang perlukan bantuan Puan,mungkin Puan dapat bantu?"
"Ya? Teruskan..?"

Danny menceritakan sepenuhnya kepada Puan Nasha, tentang apa yang berlaku dan bagaimana dia boleh link dengan nenek tua tu, dengan Freddie yang dikatakan bekas pekerja di syarikat tu, semuanya Danny ceritakan dengan serba ringkas untuk memudahkan Puan Nasha faham akan tujuan baik dia,hanya sekadar ingin tahu dan membantu.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD11

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Petang tu, Danny ceritakan segalanya pada aku. Pada asalnya, dia nak tunggu sampai aku ok sebab baru lepas kemalangan pada malam sebelumnya, tapi nampaknya Danny,dahtak dapat nak sabar. Dia nak semua persoalan aku terjawab,saat-saat yang akutunggu selama ni. Danny pun cerita semula, bagaimana dia CSI semua ni,seorangdiri pagi tu ..

Info: Cerita imbas semula ni,adalah jalan cerita asal yang Danny ceritakan sendiripada aku, tapi dialog yang aku masukkan ni hanyalah rekaan semata-mata sebabnak bagi korang senang faham. Penting untuk aku jelaskan di sini, hanya partdialog adalah rekaan, tetapi jalan cerita, adalah yang aku tulis berdasarkan pengalaman sebenar Danny.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD10

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Sambungan ..

Kelibat nenek tua yang aku lihat pada malam tu, aku sendiri tak pasti sama ada benar-benar wujud ataupun hanya khayalan semata-mata. Orang cakap, kalau kita terlalu memikirkan sesuatu, fikiran kita dikuasai, benda tak wujud pun jadik wujud. Jadi mungkin apa yang aku nampak pada malam tu, nenek tua berkebaya nyonya sambil memegang kipas tangan, mungkin hanya sekadar gangguan otak kot? Lepas nampak nenek tu, aku terkejut, kaki aku spontan je tekan minyak dengan kuat (sampai habis tekan ke bawah tu),kereta terbabas ke tepi jalan. Dah la waktu tu aku tak pakai seat belt,satu habit buruk aku, kalau waktu malam, jarang nak pakai seat belt sebab takde road block polis/jpj,lagipun takde lah jauh benar pun rumah aku tu. Waktu kemalangan tu, aku tak cedera parah pun, cuma bahagian dahi luka,yang berhampiran dengn anak rambut tu,org panggil ape eh,dah lupa plak, kalau tak silap,ubun-ubun kepala kot? Aku pun tak tau mcmana boleh luka,mungkin terhantuk kot,tak pasti. Parut kat situ masih lagi kekal sampai sekarang cuma dah pudar sebab rajin bubuh bio-oil, tak nak bagi muka nampak spoil berparut, gigih ni sapu bio-oil tiap hari

Waktu kemalangan berlaku, Danny masih lagi follow dari belakang dan die hampir-hampir kemalangan jugak sebab sewaktu kereta aku terbabas, dia tak pandang kiri kanan, terus je drive pergi ke arah kereta aku terbabas tu, hampir-hampir dia nak langgar motorsikal yang memang tengah melalui jalan yang sama tapi dari arah bertentangan. Disebabkan kawasan tu sunyi, ada kereta yang lalu tapi takde sesiapa berhenti untuk beri bantuan. Pernah ada kes orang pura2 kemalangan, tapi bila orang keluar nak bantu, diorang dirompak pulak. Danny call Ryan untuk mintak tolong Ryan dtg bersama sesiapa yang boleh pandu kereta, untuk tolong bawa kereta aku balik rumah. Kereta aku cuma kemek kat bahagian depan sebab melanggar divider dan papan jalan, tapi tak teruk. Cuma aku dah tak dpt nak drive sebab perasaan terkejut tu masih ada. Lama aku kebingungan kat dalam kereta.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD9

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Sambungan ..

Selepas 2 atau 3 bulan aku dan Danny tak hirau lagi nak cari nenek tua tu since Danny dah dpt kerja, kitorang kembali ke plan asal untuk sambung balik siasatan, semuanya gara-gara nenek tua tu dah tak lagi call restoren tempat aku kerja, tapi nenek tu call office Danny pulak. Kitorang memang dah agak ini mungkin satu misteri yang takkan terungkai, tapi kalau tak cuba, mana nak tau hasilnya kan? Pada mulanya, aku tak tau mana nak mulakan siasatan, aku kerja kat restoren, Danny pulak dalam bidang perhotelan, jauh bena dengan skill nak CSI ke apa, skill masak ade lah kot  Jadi, aku dengan Danny pun plan nak jumpa, untuk bincang tentang hal ni dengan mereka yang mungkin lebih arif. Aku ambik keputusan untuk bawa sekali account clerk kitorang, yang aku panggil Nisa. Dan Danny pulak bawa sepupu die, Ryan iaitu anak sulung kepada Mdm Wong tauke telur  Ryan ni peminat kisah mistik atau misteri & pernah involve dalam pencarian entiti paranormal waktu die kat Australia. Australia atau New Zealand,aku lupa pulak, tak sure.

Tiba malam yang dijanjikan, aku pun pergi jumpa Danny, Ryan dan Nisa kat salah sebuah kedai makan. Lepas order makan & sesi kenal-mengenal antara satu sama lain (sebab aku tak pernah jumpa si Ryan dan Ryan pun tak pernah jumpa aku dan Nisa, jadi kira mcm intro lah, hik hik). Topik tentang nenek ni, menjadi topik utama perbualan kitorang, dan mcm biasa lah, timbul pulak macam2 spekulasi.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD8

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Sambungan ..

Oleh kerana aku rasa mcm dah takde harapan je (kes malas nak buat report polis & nak tulis surat rasmi lagi satu hal), jadi perkara ni agak terbiar lah jugak. Nenek ni masih lagi call, dan aku.. masih lagi setia melayan suara sayunya setiap hari. Aku banyak cakap ok je kat nenek tu, dan setiap kali nak habis perbualan, wajib ada perkataan kamsiaaa tu..

2 bulan berlalu selepas kenal dengan Danny, Danny pun dah dapat kerja tetap, dekat salah sebuah hotel,sebab die pun memang amik jurusan perhotelan. Sejak tu, die sibuk dan tak lagi bertanya tentang nenek, yang mana aku je jadi peneman setia nenek tu, kalau bukan aku, yang clerk sorang tu lah yang layan. Danny bekerja ikut shift, kadang2 dlm seminggu tu sampai beberapa kali balik lewat, midnight shift punya pasal. Jadi waktu untuk kitorang lepak sama2 waktu zaman die menganggur tu,dah tinggal kenangan. Aku pun tak nak ganggu die, maklumlah die baru nak mula career dan bekerja tetap, mesti banyak benda yang dia sibuk,belajar itu ini.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD7

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..



Sambungan ...

Setelah investigation sendiri dibuat selama 3 hari berturut-turut, aku dah berjaya faham pe yang nenek tu cakap, melalui bantuan Danny. Danny cadangkan aku untuk pergi Telekom, cuba track berapa nombor telefon nenek tu,lepas tu senang lah kitorang nak tau alamat rumah die kan, dalam hati ni waktu tu memang dah bersemangat nih, nak jumpa nenek yang pd awalnya aku anggap menakutkan, tapi bertukar jadi simpati pulak.

Aku pun request lah dari partner yang sama incharge restaurant tu, untuk ambik offday hari Ahad, nasib baik gak lah die okay je, sebab waktu tu tengah bulan, restoren pun takde lah busy sangat, staff pun cukup, so no hal lah kalau aku nak offday hari ahad. Aku dah standby dah tulis info pasal nenek tu, waktu2 yang selalunya die call, untuk memudahkan aku jadik CSI kat telekom tu.

Hari Ahad .. Danny jemput aku kat umah  .. kitorang sarapan kat McDonald. Waktu sarapan, aku dengan Danny banyak sembang pasal nenek ni, macam-macam spekulasi yang timbul, tapi waktu tu aku memang kuat dengan kepercayaan aku yang nenek ni confirm nyanyuk lah. Danny pulak cakap, jangan2 nenek ni dah mati, rindu anak dia kot,tu yang duk call tu tapi salah nombor. Ade pulak mcm tu, habis tu nenek tu mati, kubur sekali dengan telefon ke, ke cina memang suka bawak harta masuk kubur. Waktu aku cakap mcm tu, aku tersedar aku terlepas cakap pulak, tak sepatutnya assume cina mcm tu kan, aku diam then say sorry.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD6

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..



Untuk memudahkan cerita, aku mention lah sini nama anak saudara kepada Mdm Wong tu tadi - Danny (nama panggilan, nama betul tak pasti) hehe. Sejak aku tau Danny ni Cina Hakka dan pastinya boleh berbahasa Hokkien, jadi aku dah pasang plan, nak mintak tolong daripada Danny ni untuk bantu aku cakap dengan nenek tua ni. At least, aku nak faham apa yang nenek tu nak, sebab kalau ikut dari pendengaran aku ni, nenek ni mcm bercerita benda yang sama je setiap hari. Mesti ada kisah nenek tu cerita kan, itu lah yang aku nak tau sangat sebenarnya.

Kebetulan pulak Danny ni memang baru habis belajar dan memang tak bekerja di mana2 kecuali tolong hantar stok telur ayam je kat restoren2 & kedai2, jadi die ada masa free lah jugak. Aku terus terang lah dengan die, nak minta tolong. Aku ceritakan semua dari mula sampai habis pasal nenek tu,pada Danny. Danny pun setuju lah nak tolong tapi die request hari Ahad sebab cuma hari Ahad je die betul2 free, sebab penghantaran stok yang die handle cuma dari hari Isnin hingga Sabtu je.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD5

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..



Lepas aku buat nenek tu menangis, aku makin "rapat" dengan nenek tu. Selalu kalau die call, aku memang dengar je die nak cakap pe. Sampai aku selalu ulang-ulang sebut nama aku sendiri kat nenek tu. Bila dia call, aku selalu ckap "Ni aishah.... Ini aishah cakap... aishah ni...." Nenek tu tak layan pon, dia teruskan dengan cakap hokkien nya tu.

Ada la 1 hari tu, nenek tu call, tapi account clerk tu yang angkat. Clerk ni wktu tu busy buat kitorang punya payment schedule,jadi bila dia dengar je suara nenek tu, die letak fon... Asal nenek je,letak fon. Nenek tu bengang ar,mula lah die call bertubi-tubi tu sampai clerk tu cabut wayar telefon untuk 10 minit. Lepas 10 minit, pasang balik. Masih nenek tu call, tapi dah tak marah, dengan nada sayu je.. Yg clerk tu terkejut sangat, nenek tu sebut nama aku.. Lebih kurang mcm dia tanya "Aishah mana?" tp dlm bahasa hokkien la, tune nenek tu mcm bertanya aku mana (dah aku selalu sgt ckp nama aku,nenek tu dah tau).

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD4

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..



Sambung ..

Lepas tu, baru aku tahu yang nenek tu cakap dalam bahasa cina hokkien. Aku tak kenal pun sesiapa yang boleh cakap dalam bahasa hokkien sebab kalau dekat tempat aku, yang pandai cakap mandarin banyak la.

Hampir setahun berlalu, percaya atau tak, takde satu hari pun yang kitorang lalui tanpa menerima panggilan misteri nenek tu. Aku pun dah biasa, menerima panggilan telefon dia setiap hari. Smpai aku dah hafal "jadual" nenek tu telefon. Selalunya nenek tu akan call pada waktu pagi, dalam pukul 8 pagi.. Lepas tu waktu tengahari, dlm waktu lunch mcm tu.. Lepas tu, petang-petang sikit dalam pukul 3 ptg mcm tu dia akan call lagi... Then takde dah call, setiap hari memang mcm tu.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD3

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..



Bila balik dari keje (restoren tempat aku keje ni,tak bukak malam - operation hour 7am to 7pm sahaja), aku pun lepak la dalam bilik lepas makan malam. Disebabkan masih terganggu dengan apa yang berlaku petang tadi tu, aku ambik keputusan untuk tak fikir panjang, mungkin handphone aku ke yang silap, aku salah tekan nombor ke apa. Padahal nak sedapkan hati sendiri je lah.

Keesokan harinya (3 hari sebelum restoren buka secara rasmi),aku pergi kerja la macam biasa. Jaga budak2 yang wat renovation tu, test product bla bla bla, then waktu supplier datang, dia bagi lah invoice nak suruh chop and sign. Chop company pulak dalam opis, aku ni tiba-tiba rasa takut pulak nak masuk bahagian opis disebabkan aku teringat pasal telefon tu. Untuk pengetahuan korang, opis kitorang ni dalam restoren, kiranya kalau kau masuk ke dalam restoren, ada satu lagi bilik kecik untuk opis la,share dengan bahagian account. Nak tak nak je aku pegi amik chop tu dengan harapan jangan lah nenek tu call pulak waktu2 mcm ni. Ngam2 pulak waktu aku nak ambik chop tu, telefon tu berbunyik, eh dalam hati aku dah menyumpah dah ni, terkejut siot.

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD2

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..




Sambungan ...




Partner aku yang sorang tu lagi pun sampai,lepas dia beli pisau pemotong roti. Jadi aku inform lah kat die, Telekom dah pasang dah line telefon dan internet sekali, aku bagi lah berapa nombor telefon restoren tu. Aku pun save jugak lah nombor tu dalam aku punya handphone, sebab keesokkan harinya aku plan nak pegi kedai yang buat namecard, nak masukkan nombor telefon restaurant sekali, sekali dengan nombor fax kitorang.




Keesokkan harinya, aku pun singgah lah kedai buat namecard. Diorang cakap diorang boleh siapkan after lunch jadi aku pun setuju lah, then diorang suruh aku isi satu form tentang maklumat yang nak tulis dalam namecard,warna,gambar apa dan sebagainya. Waktu aku nak isi bahagian nombor telefon tu, aku jadi tak pasti pulak berapa sebenarnya nombor telefon restoren tu. Untuk pengetahuan semua, hari sebelum nya tu, aku cuma buat missed call je dari telefon restoren ke handphone aku, ingatkan senang la nak save terus takyah tekan nombor, tapi aku boleh lupa plak nak save.


PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD1

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..





Kisah ni bermula hampir 3 tahun yang lepas. Aku bekerja di salah sebuah restoren,sebagai supervisor. Restaurant ni agak baru, pertama kali membuka cawangannya di tempat aku, jadi aku dah bekerja di situ sejak restoren ni masih belum buka lagi. Aku dengan seorang lagi partner bertungkus-lumus lah dengan renovation, cari staff, training staff dan sebagainya. Dipendekkan cerita, beberapa hari sebelum restoren tu dibuka secara rasmi, bos aku cakap dia dah tolong call Telekom untuk pasang telefon sekali dengan wifi semua. So aku pun stay je lah kat restoren tu, partner yang lagi sorang tu keluar sebab nak cari pisau pemotong roti, dia suruh aku duduk je dekat restoren yang dah 80% siap tu untuk tunggu budak Telekom datang.

Sebelah petang mcm tu, datang la budak2 Telekom ni,pasang wayar,pasang telefon,pasang modem untuk internet dan sebagainya apa yang patut lah. Sebaik je dorang habis siapkan, dorang pun blah. Tak sampai setengah jam selepas dorang blah, telefon tu tiba2 je berbunyi, aku pun rasa pelik la sebab setahu aku, telefon baru pasang, orang pun tak tau lagi berapa nombor telefon kitorang, so aku wonder jugak lah sape pulak yang call. Aku malas nak fikir panjang, aku angkat je lah.



"Hello"
"Ya...ya... hallloooo..hallooo... " itu je aku faham sebab perempuan tu cakap cina pulak.
"Sorry madam,i dont speak chinese. U cari siapa?" aku tanya lah jugak walaupun aku memang dah confirm dia salah nombor.
"Halloo....bla bla bla" masih lagi perempuan tu cakap cina, kalau dengar dari suara dia,aku dapat agak perempuan ni memang dah tua sangat, mcm nenek tua nyanyuk bercakap.

Berkali-kali aku cakap aku tak reti cakap cina,tapi masih lagi nenek tua tu cakap-cakap. Disebabkan aku bengang dah malas nak layan, so aku terus letak telefon dan aku tunggu lagi,kot2 nenek tu call balik, tapi takde. Lega.

Bersambung ..

SUMBER: CARI
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...