[ bersamaku ]

December 4, 2011

PANGGILAN TELEFON MISTERI EPISOD3

KISAH INI DISALIN TANPA EDIT DARIPADA SUMBER ASAL (KREDIT DI AKHIR POST). SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI (SURE MACAM AYAT SIGNBOARD ORANG REPAIR JALAN KAN?).

SILA LAYAN, PENUH PERASAAN..



Bila balik dari keje (restoren tempat aku keje ni,tak bukak malam - operation hour 7am to 7pm sahaja), aku pun lepak la dalam bilik lepas makan malam. Disebabkan masih terganggu dengan apa yang berlaku petang tadi tu, aku ambik keputusan untuk tak fikir panjang, mungkin handphone aku ke yang silap, aku salah tekan nombor ke apa. Padahal nak sedapkan hati sendiri je lah.

Keesokan harinya (3 hari sebelum restoren buka secara rasmi),aku pergi kerja la macam biasa. Jaga budak2 yang wat renovation tu, test product bla bla bla, then waktu supplier datang, dia bagi lah invoice nak suruh chop and sign. Chop company pulak dalam opis, aku ni tiba-tiba rasa takut pulak nak masuk bahagian opis disebabkan aku teringat pasal telefon tu. Untuk pengetahuan korang, opis kitorang ni dalam restoren, kiranya kalau kau masuk ke dalam restoren, ada satu lagi bilik kecik untuk opis la,share dengan bahagian account. Nak tak nak je aku pegi amik chop tu dengan harapan jangan lah nenek tu call pulak waktu2 mcm ni. Ngam2 pulak waktu aku nak ambik chop tu, telefon tu berbunyik, eh dalam hati aku dah menyumpah dah ni, terkejut siot.



Aku angkat je lah tapi kali ni official sikit sebut nama company. Sorry ya tak dpt nak reveal nama company kat sini so lebih kurang aku jawab mcm ni lah.

"Morning, restoren ABC, Aishah speaking" (Nama aku aishah ok )

"Halllaaaoooo.....halllaooooo"

Ya ampun berderau darah aku siot. Nenek tua tu call lagi lah. Aku pun terus letak,tak cakap apa2 dan nenek tu tak call balik. Setiap kali dia call, mesti dia akan sebut "Hello" tu dengan nada yang panjang dan seram (tak tau mcm mana nak terangkan),sebab tu la aku seram nak angkat, dah la dia cakap ape pun sepatah haram aku tak faham.

Dipendekkan cerita,beberapa hari kemudian, restoren kitorang pun bukak la secara rasminya. Disebabkan kesibukan bekerja, aku hampir lupa pasal kejadian tu sehingga lah account clerk aku mengadu pasal hal yang sama, diganggu dengan panggilan misteri nenek tua tu, semakin kerap dia call. Kadang2 ada sampai satu tahap tu, nenek tu akan call dalam setengah jam sekali lepas tu cakap cina, bla bla bla, tak faham apa yg dia nak sebenarnya.

Bila dah terlalu kerap terima panggilan tu, account clerk tu pun dah biasa. Dia yang paling selalu jawab fon sebab memang sentiasa duk lam ofis, aku ni lain lah sebab selalu duk jaga operation restoren kat luar. Waktu hujung bulan je aku banyak lepak kat ofis buat monthly report and paperwork segala & terpaksa bertahan dengan panggilan nenek ni. Kalau nak ignore,memang tak boleh sebab kitorang cuma ada 1 talian & selalu customer call utk reserve table/order.

Nak dijadikan cerita,ada lah satu hari tu, bos aku ada ambik staff baru. Berbangsa Bidayuh tapi pandai cakap cina. Kebetulan pulak lah nenek ni call, waktu tu staff baru ni ada dlm office sebab mintak panadol. Aku dengar staff tu pandai cakap cina sebab dah beberapa org customer cina dia serve,lancar je cakap cina. Aku pun plan lah dengan dia, tolong cakap dengan nenek ni, tanya apa dia nak..dia dari mana...

Aku pass je fon tu kat staff ni untuk cakap dengan nenek ni, staff tu pun start la tanya. Tiba2 staff ni kerut2 dahi. Geleng-geleng kepala pulak, aku dah nervous, si account clerk yang penakut tu apatah lagi, smpai nganga2 mulut dia tu ha.

"Kak .... sy rasa nenek ni cakap hokkien kak, bukan mandarin... sy mana reti sangat. Sy reti cakap mandarin je"

Aisehhhhh spoil lah pulak. Kecewa pulak rasanya sebab aku betul2 nak tau nenek tu nak apa sebenarnya.

Bersambung...

SUMBER: CARI

0 24 shoutz!:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...